En person med god insyn säger:
– Politikerna och Sisab är rädda för negativ media. Och för IES, som vill dölja allt.
Inför måndagens slutgiltiga beslut i Stockholms kommunfullmäktige har dokumenten nu lagts på bordet, efter Dagens ETC:s begäran.
I det mastiga aktieavtalet står det att om IES säljer skolan inom tio år, måste de betala 25 miljoner kronor till staden. Men den klausulen förfaller om skolpengen ändras så det blir kommersiellt ofördelaktigt för friskolan att äga fastigheten. De slipper även betala om det inte längre blir tillåtet att driva friskola, eller om de förlorar tillståndet att göra det.
Klartext: de är ekonomiskt helgarderade mot lag- och regeländringar gällande friskolor och skolpeng. Då får de göra vad de vill med fastigheten utan att behöva betala 25 miljoner.
Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) är hård i kritiken av avtalet och säger att allt ”säljs ut av rent ideologiska skäl”:
– Det är orimligt att den borgerliga majoriteten vill driva igenom en affär som är så extremt fördelaktig för IES, men så ogynnsam för stockholmarna. Vi kommer att begära att ärendet återremitteras på måndag. Konsekvenserna är inte utredda. Det blir också en chans för Miljöpartiet att svänga i frågan.
Fler IES-skolor
I november 2021 berättade Dagens ETC om försäljningen av en kommunalt ägd skolbyggnad i Gubbängen. IES, som på fyra år gjort en ren vinst på närmare en halv miljard kronor, ska köpa loss huset där de bedrivit skola sedan 1998. Det blir den kontroversiella koncernens första egna byggnad och man planerar renoveringar för 80 miljoner kronor. Ingen offentlig budgivning har förekommit utan politikerna har beslutat om en så kallad riktad försäljning där bara IES erbjudits köp under sekretess.
Därför var Gubbängsskolans prislapp hemlig i flera månader. När ärendet passerade kommunstyrelsen förra veckan blev den offentlig: 250 miljoner kronor. När avtalet har blivit offentligt visar det sig att det också innehåller utförsäljningen av ytterligare en kommunal kåk – den intilliggande Gubbängshallen. Och löften om fler skolor till IES.
I dagsläget så nyttjas den fristående sportanläggningen från 1950-talet av IES, en kommunal skola, samt 37 föreningar, som alla betalar hyra till staden.
Nu är planen, som en villkorad sidorätt till huvudförsäljningen av skolbyggnaden, att idrottshallen ska säljas till IES-partnern Nystad. Ett aktiebolag som jobbar med så kallade samhällsfastigheter. Senaste bokslutet gjorde de en vinst på 53 miljoner kronor.
Nystad ska rusta upp Gubbängshallen och bygga ytterligare en idrottshall samt en helt ny skolbyggnad intill. Åt IES. Som ”har en uttalad målsättning att utöka verksamheten i detta område” och siktar på att starta ett nytt lågstadium då deras Gubbängskola bara har fyran till nian.
Upplägget är identiskt med en pågående process, som kommit mycket längre, i en annan stockholmsförort. I Midsommarkransen har staden lovat Nystad att få köpa Brännkyrkahallen, en 1960-talssporthall i behov av vård. I utbyte ska bolaget bygga två nya idrottshallar och en skola i området. Åt, just det, IES.
Oklara effekter på hyran för föreningar
På exploateringskontoret, som samordnar det invecklade projektet med Gubbängshallen, säger man att allt är väldigt tidigt ännu. Allt måste inventeras, värderas, förhandlas. Det är inte säkert att det blir Nystad som tar över, plus bygger nytt åt IES. Det kan bli en annan aktör som köper hallen och utvecklar fastigheten.
Men kommunala bolaget SISAB skriver med klarspråk i sina beslut att en förutsättning för att projektet ens ska kunna ”förverkligas enligt plan” är att det genomförs med IES ”tillsammans med dennes samarbetspartner Nystad”.
Allt det här ingår i det grönblåa styrets budgetdirektiv att ”avyttra ej strategiska fastigheter” och att öka samarbetet med externa aktörer. Privata bolag ska ta över och investera i befintliga kommunala idrottsfastigheter.
Den kombinerade utförsäljningen av Gubbängsskolan till IES och Gubbängshallen till deras nära partner Nystad, beskrivs som ”ett pilotprojekt” enligt grönblåa riktlinjer inför framtiden.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har genom processen varit kritiska till utförsäljning och sekretess, som drabbat även dem. Clara Lindblom (V) säger till Dagens ETC att det varit svårt för den röda oppositionen att få inblick i ärendet.
– Det saknas analyser av vad en utökning av IES innebär för kommunala skolor, det finns ingen hänvisning till elevunderlag och behov av skolplatser på sikt. Gubbängshallen är alltid fullbokad. Vad som händer med föreningar och övriga skolor när Nystad äger hallen redovisas inte. Inte heller vad det betyder för hyran och i förlängningen stadens egna kostnader.
Dagens ETC har sökt Nystad och de drivande borgarråden Anna König Jerlmyr (M) och Joakim Larsson (M). Samt friskolekritiska Miljöpartiet, som ingår i det grönblåa styret i Stockholm.