Den 21 februari beslutade kommunfullmäktige i Stockholms stad att försäljningen av en skolfastighet i Stockholmsförorten Gubbängen skulle fortskrida trots protester från både lokalbor och oppositionen i kommunen, Vänsterpartiet.
Till att börja med var priset belagt med sekretess, men efter Dagens ETC:s granskning offentliggjordes summan: 250 miljoner kronor. Ingen offentlig budgivning genomfördes och kontraktet innehöll klausuler som gav företaget rätt att sälja skolan inom tio år utan ersättning till kommunen om förutsättningarna för att driva friskola ändras. Friskolekritiska Miljöpartiet, som ingår i Stockholms blågröna styre, fick hård kritik efter att ha röstat ja till försäljningen.
Beslutet i kommunfullmäktige överklagades av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten, men IES väljer att inte vänta på ett beslut och backar redan nu från köpet, vilket Fastighetsvärlden var först att berätta om.
”Seger för skattebetalarna”
I det fall att försäljningen hade gått igenom hade kommunen behövt hyra lokaler av IES för att fortsätta bedriva de verksamheter som de har i byggnaden. Nu kommer istället det kommunala bolaget SISAB, Skolfastigheter i Stockholm, att stå kvar som fastighetsägare och det är fortsatt IES som hyr lokaler av kommunen.
– Det är en stor seger för oss skattebetalare att skollokalen nu blir kvar i stadens kontroll. Vi menar att det här avtalet hade gynnat IES på bekostnad av oss vanliga kommuninvånare, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad till Dagens ETC.
Tre utredningar på gång
Det är inte bara Vänsterpartiet som har reagerat på det blågröna styrets fastighetsaffärer. Konkurrensverket, tillsynsmyndighet för offentliga upphandlingar, har påbörjat tre olika utredningar som rör upphandlingar av kommunala fastigheter.
– Det blågröna styret har försökt driva igenom en rad sådana här affärer som alla har liknande upplägg. Privata aktörer får bygga eller köpa skol- och idrottslokaler medan staden sedan hyr in sig i lokalerna igen. Det är otroligt välkommet att de här tveksamma affärerna och de komplexa avtal som hör till nu granskas, säger Clara Lindblom.