– De berättade så fint om vad Tilia står för och vad de gör, så jag kände att jag ville vara en del av det, berättar hon.
”Det är väldigt lustfyllt”
Else Thordstein är socionom och arbetar redan heltid på ett HVB-hem (hem för vård eller boende, inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran) men lägger sedan i våras även en del av sin fritid på ungdomar med psykiska besvär. Då startade hon och några andra upp Tilia Göteborg.
– Det är i stort ett forum för gemenskap åt de stödsökande. Vi har till exempel myssöndagar en gång i månaden där vi gör allt från yoga till att baka, spela spel eller bara hänger. Vi försöker ha det bra tillsammans i ett öppet klimat där alla är välkomna, säger Else.
– Det är väldigt lustfyllt, och handlar inte om att man ska öppna upp sig och prata om sina problem inför grupp om man inte vill, fyller Lina Johansson Sjödin i.
Lina studerar till dietist och är även hon volontärarbetare i Tilia.
– Jag har personer i min närhet som drabbats av psykisk ohälsa och jag tycker det finns ett stort tomrum att fylla i stöd till ungdomar där, förklarar hon.
De första kontakterna med Tilia tas ofta via deras chat som är öppen året runt på bestämda tider. Ungdomar med problem över hela skalan, allt från ensamhet i skolan till utsatthet i hemmet, söker stöd. Därför är det av stor vikt att den som möter det gör det på rätt sätt.
– Vi har interna utbildningar, en slags första hjälpen i psykisk ohälsa. Och det är lite ett krav att man har egna erfarenheter, säger Lina.
– Det väljs med omsorg vilka som får sitta i chatten. Och vi slussar vidare till psykakuten och andra instanser när det behövs, fortsätter Else.
Fem volontärer i Göteborg
Chatten är rikstäckande och öppen för alla. Träffarna blir av uppenbara skäl mer lokala. Idag är de fem volontärer i Göteborg, men då föreningen är så pass ny så pågår arbetet med att både knyta till sig fler ideella och att visa upp att man finns för potentiella stödsökande för fullt.
– Vi har kontakt med ungdomsmottagningen och en del skolor och ska ut och föreläsa till våren. Vi har även flera projekt som ”mentorskap” med personligare kontakter och en självhjälpsgrupp som vi kallar ”Be you” på gång till våren, säger Else.
I självhjälpsgruppen är tanken att ungdomarna ska träffas vid fem, sex tillfällen och diskutera utefter givna teman som exempelvis ”självkänsla”. Alla träffar sker på Medborgarskolan som Tilia har samarbete med.
Började som stödsökande
Teresa Linnarsson är 17 år och har haft kontakt med Tilia nästan sedan starten för tre år sedan. I dag hjälper hon till volontärt, men började som stödsökande själv.
– Jag var utsatt för mobbning i nio år och kände mig väldigt sviken av vuxna. Jag hade sökt hjälp via kuratorer, lärare, ungdomsmottagning och annat och stött på många vuxna som helt enkelt inte borde ha hand om ungdomar. Lärarna såg, men gjorde inget och mina föräldrar trodde inte riktigt på mig. Jag var väldigt svart och vit i mitt humör och något av en ”drama queen”, så de trodde att jag överdrev och behövde bita ihop lite, berättar Teresa.
Via Tilia fick hon kontakt med vuxna som tog henne på allvar och lyssnade. Mobbningen slutade i åttonde klass efter att Teresa själv hade tagit reda på, och läst upp alla de olika punkter hon kunde polisanmäla för, för sina plågoandar vid ännu en busringning. Idag hjälper hon till i Tilia ideellt. Hon är fortfarande för ung för att vara stödperson själv, men kan berätta om sina egna erfarenheter för nya stödsökande.