Bland LO-medlemmarna är den genomsnittliga pensionsåldern idag 63,8 år. Flera fackförbund är starkt kritiska mot höjningen.
– Det är ett orimligt beslut, säger Tobias Baudin, ordförande för Sveriges största fackförbund Kommunal som organiserar över en halv miljon människor inom bland annat vården och äldreomsorgen.
– Politikerna har inte gjort sin hemläxa. De kan höja åldern till 100 år om de vill, våra medlemmar orkar bara jobba till 63 ändå, säger Tobias Baudin.
Kritik även från Handels
Susanna Gideonsson, ordförande för Handels med över 150 000 medlemmar inom detaljhandeln i butik eller på lager, kallar höjningen av pensionsåldern hånfull.
– Det är ett hån mot alla dem som inte orkar jobba, ens med dagens pensionsålder, säger hon och efterfrågar satsningar på arbetsmiljön.
– Politikerna börjar i fel ände. Vi har oerhört många medlemmar som inte orkar jobba till 65 idag, som känner sig utslitna varenda vecka. Att då höja åldern, utan att förbättra arbetsmiljön, är ett slag i ansiktet. De får betala genom sina kroppar och genom att få ut en lägre pension.
Fördubblat antal fattigpensionärer
Antalet fattigpensionärer i Sverige har fördubblats de senaste 15 åren och nu är närmare 25 000.
Att pensionsåldern höjs utan några satsningar på att förbättra trygghetssystemen och sjukersättningen är förvånande, menar Tobias Baudin.
– Det är ett svek mot det man sa att man skulle göra, säger han.
– Det handlar ju inte om att man slutar jobba vid 63 för att leva livet, åka på solsemester och spela golf, utan för att man orkar inte längre. Därför måste möjligheten finnas att få förtidspension. Idag är ju reglerna så hårda att Försäkringskassan inte beviljar det för någon. Vi har de hårdaste reglerna i OECD. Det är inte rimligt, menar Tobias Baudin.
Susanna Gideonsson håller med.
– Vi ska ha en pensionsålder som gör att människor orkar jobba hela vägen till pension. Men då måste man först satsa på arbetsmiljön, så att man orkar jobba längre, och sen höja åldern, säger hon.
Sverige har redan idag den högsta genomsnittliga pensionsåldern i EU.
– Svenska folket lever längre och jag har inget emot att akademiker och tjänstemän som sitter vid sina skrivbord jobbar längre, men man måste förstå att medlemmarna i Kommunal har inget val. Som välfärdsarbetare har man väldigt fysiskt tuffa jobb, och då överger man väldigt många människor, säger Tobias Baudin.