Läkare och tjänstemän har sedan dess granskat verksamheten och förra veckan kom rapporten med slutsatsen att regionpolitikerna omedelbart bör bryta avtalet med vårdcentralen.
– Jag har svårt att se att vi gör något annat än tjänsteutlåtandet. Vi är inte experterna och vi måste ha en anledning om vi går emot tjänstemännens rekommendation om att bryta avtalet. Juristerna har bedömt att det här är ett avtalsbrott, säger Johan Fält (M) som är ordförande för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.
Ersättning kan stoppas
Om förslaget att häva avtalet går igenom betyder det att vårdcentralen inte längre kommer att få ekonomisk ersättning från Västra Götaland.
– Det är viktigt att påpeka att det här inte är något hinder för att de fortsätter ha öppet. Vi stänger ingen vårdcentral utan säger bara upp avtalet, säger han.
Ann-Christine Andersson (S) är andre vice ordförande i samma nämnd och låg bakom yrkandet om en fördjupad utredning för ett år sedan.
– Jag hade fått massa signaler om att det fanns brister, därför ville jag att man skulle titta på detta och förhoppningsvis så var det inget fel. Men det visade sig dessvärre att jag hade rätt.
Enligt Ann-Christine är rapporten glasklar och håller med nämndemanskollegan Johan om att man sällan går emot ett tjänsteutlåtande.
– Man gör ju det inte när de säger att de här är bristerna, så här ser det ut. Det är noga kartlagt, de gör rekommendationen och de är ju specialutbildade att göra sådana här uppföljningar, säger hon.
Många patienter påverkas
Omkring 4 000 patienter väntas påverkas om avtalet med vårdcentralen hävs, i sådana fall kommer de patienterna att förflyttas till en annan vårdcentral.
Men Firas Almesri som är verksamhetschef på vårdcentralen Östra Göteborg och delägare tycker att granskningen varit oprofessionell, felaktig och orimligt hård.
– Vi upplever att de dömde oss redan innan de började med granskningen. De fel och och brister som var har vi åtgärdat, ändå vill de bryta avtalet, säger Firas.
”Kommer överklaga”
Enligt Firas borde de anmärkningar som uppkommit leda till exempelvis en varning, så de får en chans till förändring istället för att direkt bryta upp med vårdcentralen,
– Vi kommer att överklaga om de går på rapportens slutsats, helt klart. Den är felaktig och vi kommer att kämpa för vår vårdcentral, säger han.
Men Ann-Christine håller inte med om att granskningen är felaktig.
– Han tycker att vi behandlar honom elakt och felaktigt, men det tycker inte vi. Det som gör mig trygg i detta är att man gjort en stor journalgenomgång, som påvisat de här felen, säger hon.
Hoppas på hårdare kontroller
Följer nämnden idag tjänstmännens utlåtande blir vårdcentralen Östra Göteborg den andra på drygt ett år som regionen häver avtal med. För omkring ett år sedan lades vårdcentralen Angered Care ner över en natt efter att flera brister och anmärkningar uppmärksammats.
Nu hoppas Ann-Christine på hårdare kontroller i framtiden.
– I Göteborg har vi lika många privata vårdcentraler som offentliga och då blir det så att om inte vi har en bra uppföljning av alla inklusive regionens egna vårdcentraler så spelar det ingen roll om man skriver kvalitetsböcker om vad de ska göra och hur man skriver avtal med dem, när ingen kollar och följer upp, säger hon.