– Vi vill bekämpa skatteflykt och ha en reglerad finansmarknad, och en del av det kan göras på EU nivå.
Jonas Sjöstedt:
– Ja, det behövs internationella regler, både globalt och europeiskt. Finansiell spekulation behöver regler, men inte bara på EU-nivå.
Arbetsrätt
Malin Björk:
– Den makten har redan först över till EU nivå. Dock behöver lagstiftningen bli bättre, och vi jobbar för att den ska bli det.
Jonas Sjöstedt:
– Ja, EU har redan det. Vi tycker däremot att de behöver skärpas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Flyktingpolitik
Malin Björk:
– Vi har redan en lagstiftning. Det jag jobbar med varje dag är att EU inte ska bli ett verktyg för att bygga ännu högre murar. Vi har ställt oss bakom en fördelning av flyktingar, men inte heller där har EU lyckats.
Jonas Sjöstedt:
– EU har en gemensam flyktingpolitik som har kollapsat. Jag tror inte att EU klarar att hantera flyktingfrågan. Vi behöver ha in UNHCR också. Kunde vi få det, och om EU skulle fungera så som det är tänkt, som ett solidariskt samarbete där alla tar ansvar, då vore det bra med en gemensam politik.
Sexköpslag
Malin Björk:
– Det ska förbli upp till medlemsstaterna, men däremot ska vi jobba stenhårt med opinionsbildning och för att väcka debatt.
Jonas Sjöstedt:
– Nej, det ska vi reglera nationellt. Risken är att vi annars får en lag som vi inte skulle gilla i Sverige. Däremot kan vi driva opinion för att fler länder ska införa en lag som vår, och det gör vi också.
Kvotering till bolagsstyrelser
Malin Björk:
– När frågan var uppe avstod vi från att rösta. Vi gjorde den bedömningen att det inte skulle bli en tillräckligt bra lagsstiftning.
Jonas Sjöstedt:
– Nej, det är i huvudsak en nationell fråga.
Lag om aborträtt
Malin Björk:
– Nej, det ska inte EU lagstifta om. EU-demokratin är så långt bort, och när det handlar om beslut som har med kvinnors kroppar att göra måste man kunna känna att det går att ha inflytande. Tas de besluten på EU-nivå har vi mindre chans att bevara det inflytandet.
Jonas Sjöstedt:
– Även där tycker jag att det ska avgöras nationellt. Det som handlar om mänskliga rättigheter försvarar vi alltid, men det behöver inte detaljstyras.
Miljöpolitik
Malin Björk:
– Ja, men de borde se ut på ett helt annat sätt än i dag. EU:s regler blir ofta som en bromskloss. I dag går det inte att vara ett föregångsland när det gäller till exempel kemikalieförbud, för att det då strider mot EU-regler.
Jonas Sjöstedt:
– Det finns ju redan, men har motsatt effekt som de borde ha, istället för att pressa länder att skärpa sina krav förhindrar EU skärpa krav. Det är ett stort bekymmer. Går TTIP igenom (handelsavtalet med USA) är risken större att kraven sänks ännu mer.