De båda sitter i styrelsen för Växjö bogemenskap som vill bygga hus där de boende möts vid matlagning, i tvättstugan och på gemensamma aktiviteter. För att göra livet roligt efter pension och undvika boenden där äldre föses ihop.
De tycker att stora äldreboenden är tråkiga och gör de boende anonyma eftersom de är för många för att ha koll på varandra. Den bogemenskap som de önskar sig ska vara insprängd i ett område där det bor människor i alla åldrar så att de kan berika varandra.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Upprinnelsen till alltihop är ett medborgarförslag som Karin Vikström lämnade in till kommunen tillsammans med sin väninna Karin Green i augusti 2015.
– Karin och jag satt på Öhrs lantcafé, som vi gör varje sommar, och talade om livet. Vi sade ”hur ska det bli när vi går i pension?” Då hade vi talat ett bra tag om att det finns sådana här bogemenskaper, säger Karin Vikström.
Medborgarförslaget fick ett bra mottagande, ”de högg direkt”, som Karin Vikström uttrycker det. Det blev möten med Växjö kommunföretag AB och de ordnade också ett möte för allmänheten på biblioteket. Uppslutningen var närmast chockartad.
– Det var som ett lämmeltåg. Knökfullt och det stod folk överallt.
I dag har föreningen runt 100 ”aktiva sympatisörer”, vilket inte är liktydigt med betalande medlemmar, men många kommer på föreningens möten och de har också anordnat studiecirklar. Den studiecirkel som ska hållas i vinter är redan fulltecknad.
Svårt att hitta byggare
Föreningen fick rådet att ta kontakt med en byggare för att komma vidare och hade också en som de lämnade sitt förslag för bogemenskap på Torparängen till. Men det rann ut i sanden och försöken har fortsatt.<
– Det har varit svårt att hitta en byggare. Det finns inte så stort intresse, de vill bygga bostadsrätter, säger Olof Thedin.
Därför hamnade de hos Växjöbostäder.
– Allmännyttan är till för att utveckla boendet för dem som inte annars kan bo. I dag kan du skaffa dig vilket boende som helst om du har pengar. Men om du är pensionär får du inte låna till ett boende. Har du inga ungar så är det kört för dig. Det var det vi tyckte var viktigt, att jobba med kooperativa hyresrätter, säger Olof Thedin.
Men hos Växjöbostäder avstannade processen. De hade inte möjlighet att bygga för en förening, ha en bostadskö som inte är till för alla, de tänkta gemensamma utrymmena var också en svårighet och framför allt att det inte fanns mark.
– Då ritade vi en cirkel: här kan vi bygga ett hus. De sade då de förlösande orden ”det är en bra plats, men vi vill få in lite mer”, säger Olof Thedin.
Cirkeln på kartan fanns på Domprostmossen på Söder och sedan den första idén om placeringen har konceptet utvecklats avsevärt.
– Kom gärna med fler invändningar, vi lovar att hitta lösningar, säger Olof Thedin.
Han är arkitekt och har ritat ett förslag på hur bogemenskapen ska se ut. I botten ska det finnas en förskola med plats för 130 barn, dit kan de befintliga förskolorna i området flytta. Ovanpå den låga och breda byggnaden ska tre punkthus i nio våningar finnas. För att uppfylla ägardirektivet för Växjöbostäder ska de ha olika upplåtelseformer: kooperativ hyresrätt, bostadsrätt och ägarlägenheter.
– Egentligen har Växjöbostäders njugghet lett till att vi måste utveckla våra idéer och det har varit bra, säger Olof Thedin.
I ett öppet brev till kommunens politiker har Växjö bogemenskap hänvisat till bostadsförsörjningsprogrammet: ”Gemensamhetsboende (form av kollektivboende) ska uppmuntras och underlättas i utbudet av boendemöjligheter.”
– Det tycker vi är tydligt, säger Karin Vikström.
Blandningen av upplåtelseformer och människor tycker de också är viktig – och att det enligt deras plan ska ligga en förskola i botten av byggnaden är något de verkligen är nöjda med.
– När man kommer ner möts man av ungar som kommer fram, skrattar och frågar vad man heter. Man får sådan energi av det, säger Olof Thedin.
– Sedan tänker jag med de här barnen: vi har ju tid. Vi har all tid i världen att läsa sagor, säger Karin Vikström.
”Vi vill bara ha lite kul”
För tanken med att bygga ihop bogemenkapen med förskolan är att de ska kunna dra nytta av varandra. Barnen, som kanske har långt till farmor och farfar, får tillgång till den äldre generationen som kan vara extra resurser när det är personalbrist och de som har långt till sina barnbarn får umgås med barn.
De skulle berika varandra och den glädje och energi det skulle ge skulle förlänga livet för flera. I skrivelsen till politikerna står att fler skulle kunna bo kvar hemma längre, något som skulle vara en besparing för kommunen.
När bogemenskapen räknar på kostnaderna för särskilt boende och hemtjänst och antagandet att hälften av de boende kan bo kvar i sitt hem skulle det innebära en besparing på runt 15 miljoner om året.
– Vi vill bara ha lite kul, säger Karin Vikström om hur de tänker på sitt liv efter pensioneringen.
Så Växjö bogemenskap fortsätter. Nu håller de på att bearbeta politikerna för att komma vidare. Och om Olof Thedins prognos stämmer så har de sitt nya boende om fem år.