Ingalilla Fransson kommer förbi och drar upp ett ogräs.
– Jag tänkte ta den, men jag ville fråga dig först, säger Maissaa Arnaout till henne.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De båda har samarbetat om sex odlingslådor. Där finns potatis, rödbetor, persilja, sallad, bönor, ärtor, pumpa, mangold, lök, rädisor, paprika … och så en rejäl buske med tagetes. Tagetesen doftar aromatiskt, en lukt som inte är särskilt populär bland skadeinsekterna som den hjälper till att hålla borta. En annan fördel med blommorna att de är goda att lägga i ris.
– Jag tycker att vi kan vara rätt nöjda. Vi har skördat en del redan och mer finns det. Det har varit mycket trevligt detta, säger Ingalill Fransson och berättar att odlarna ibland fikar tillsammans när de träffas.
”Jag känner mig avslappnad här”
Hon och Maisssaa Arnaout har hunnit med att skörda potatis, lök, persilja, sallad, ärtor och bönor. Det har gått riktigt bra. Både med grönsakerna och vänskapen.– Jag känner mig avslappnad när jag kommer hit, berättar Maissaa Arnaout.
Hon är nöjd med resultatet av deras mödor.
– Det är första gången jag odlar. För första gången har jag små tomater i min lägenhet. Men jag har inte balkong, så därför vill jag odla här, säger hon.
Ingalill Franssons man har kommit för att hämta henne och det är dags för henne att gå.
– Nu går jag, säger hon till Maissaa Arnaout och ger henne en puss på kinden.
De ler och klappar om varandra innan de skiljs åt.
Träffas på lika villkor
”Odla kompis” är ett projekt som är en del av det större projektet ”Stadsbruk” som drivs av Växjö kommun. Det är till för att skapa aktiviteter kring odling och sprida intresse. Dessutom får gamla och nya svenskar träffas på lika villkor.
– Odling kan göras av alla oavsett bakgrund och utbildning, säger Sofia Asplund som är projektledare.
Åtta familjer är med och odlar och har parats ihop med en ny och en gammal Lammhultsbo.
– Vi odlar grönsaker, men skapar också kontakter. Man möts med lika ingång och samlas kring odlingen. Det är inga andra krav än att man sköter odlingen, säger Sofia Asplund.
Att odlingen placerades i Lammhult beror på att det redan finns så många odlingsytor inne i Växjö och att det i Lammhult finns så många nyanlända. Dessutom fanns en lämplig plats som inte användes till någonting.
Och fortsättning kommer det att bli.
– Tanken är att ”Odla kompis” i Lammhult ska fortsätta med nya odlare. Då ska vi titta på en annan plats där man kan odla mer permanent. Förhoppningsvis kan man hitta ett par andra platser och då kan man ta vidare konceptet.
”Har varit positivt”
Anna Tillman bor i en lägenhet i Lammhult och är glad över att ha fått chansen att lära sig odla.
– Att man ska klippa av potatisblasten visste jag inte, säger hon.
Men nu vet hon att bladmögel annars kan leta sig ner i potatisarna och ge brunröta. Och hon har fått nya vänner också.
– Det har varit positivt. Det hade varit tråkigt annars och så hade vi inte träffats.
Sin odlingskompis har hon inte hunnit med att träffa så mycket, än. De har haft olika tider i sommar och gått om varandra.
– Det vi har träffats har varit här, annars hade vi inte träffats alls.
I september blir det avslutning med skördefest. Då kommer en del av grödorna att tas till att laga mat, men resten av det som har växt får odlarna själva.