Göteborgs stad har valt att lämna över de unga ensamkommande till Migrationsverket när de skrivs upp i ålder.
– Våra stadsjurister har tittat på juridiken kring detta och gjort en rekommendation, sen är det våra socialsekreterare i stadsdelarna som gör en bedömning i enskilda fall. Ibland finns det ett fortsatt vårdbehov och de får bo kvar, men i de allra flesta fallen bedömer socialtjänsten att det inte finns det utan att behoven kan tillgodoses av Migrationsverket, säger Helene Holmström, verksamhetschef för integration i Göteborgs stad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inte bara fråga om pengar
Hon tillägger att det inte enbart handlar om pengar utan även om att personerna gått från kommunens ansvar till Migrationsverkets och därmed ska bo i deras regi. Hon har svårt att se att fler skulle få stanna i kommunens boenden efter lagändringen den 1 maj. Enligt den nya lagen ska Migrationsverket göra en preliminär bedömning av ensamkommandes ålder tidigare i asylprocessen. Syftet är att vuxna inte ska placeras med barn och att se till så att resurser till barn inte går till vuxna.
Iréne Sokolow, pressinformatör på Migrationsverket, förklarar att kommunerna har Socialtjänstlagen att förhålla sig till när en ungdom som kommunen ordnat boende till blir vuxen, oavsett om det handlar om en nyanländ eller svensk medborgare. Då ska kommunen bedöma om det finns ett fortsatt behov av stöd.
I dag är den genomsnittliga väntetiden till ett asylbeslut och därmed beslut om ålder är 486 dagar. När åldersbedömningen nu görs tidigare ska den även kunna överklagas separat i domstol.
– Hur lång tid det tar från det att du ansöker tills att du får en tillfällig åldersbedömning, som du kan överklaga, det vet vi inte än. Det vi vet är att eftersom vi behöver fatta beslutet snabbt så kommer vi har tillgång till färre uppgifter om den sökande, säger Iréne Sokolow och förklarar att vissa handlingar från de olika hemländerna kan ta lång tid för den sökande att skaffa fram och att det extra momentet sannolikt kommer att leda till att fler erbjuds medicinsk åldersbedömning.
Får de som skrivs upp i ålder och samtidigt får avslag på sin asylansökan bo kvar i sitt boende medan de överklagar Migrationsverkets beslut?
Tjörn
Nej. I och med att den enskilde blir uppskriven i ålder upphör boendeplaceringen och den unge hänvisas till Migrationsverket. Personen får inte fortsätta i skolan om hen betraktas som vuxen och anvisas till Migrationsverket.
Stenungsund
Ja. Stenungsund har fyra personer som blivit ålderuppskrivna, som överklagat och bor kvar i boende. Om de får uppehållstillstånd går de kvar i skolan. Dialog sker kontinuerligt utifrån nya ställningstagande från Migrationsverket eller rättsväsendet uppger kommunen.
Lilla Edet
Nej, ungdomarna får flytta inom sju dagar. Får de senare permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd medan de är placerade i kommunen får de bo kvar i Lilla Edet, i den mån det är möjligt i stödboende. De får fortsätta påbörjad skolgång.
Ale
Nej. De flyttar från kommunen samma dag och ansvaret överflyttas till Migrationsverket. Om de ansöker om fortsatt placering från Socialtjänsten görs en individuell bedömning. De som samtidigt fått uppehållstillstånd har fått bo kvar på kommunens stödboende. Skolan tar ställning till om ungdomarna får gå kvar, de har erbjudits att gå kvar i skolan om pendlingsavståndet tillåter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Alingsås
Nja. De som skrevs upp fram till mars månad, då man inte erbjöd röntgen, får bo kvar under överklagandetiden. De som skrivs upp får inte bo kvar eftersom Migrationsverket nu använder ett säkrare sätt att fastställa ålder. De som återgår till Migrationsverkets boenden blir erbjudna att komma till Höglunda i Alingsås kommun och de kan då gå kvar på gymnasieskolan.
Lerum
Ja, i Lerums kommun har man beslutat att ensamkommande barn som fått avslag på ansökan om asyl och samtidigt skrivits upp i ålder får för närvarande stanna kvar i den boendeform som beviljats av Lerums kommun. Frågan skulle behandlas i Kommunfullmäktige i slutet av april. Åldersuppskrivna får fortsätta den utbildning de påbörjat.
Partille
Nej, de får inte bo kvar. De erbjuds inte heller något boende för vuxna i Partille kommun, eftersom det inte finns något av myndighetens boenden i kommunen.
Härryda
Nej, ungdomen överlämnas till Migrationsverket om inte minderårig ålder styrks eller ett omfattande vårdbehov finns. Om ungdomen var under 18 år när hen påbörjade sina gymnasiestudier, nationellt program eller introduktionsprogram, så har hen rätt att fortsätta på aktuellt program om det är geografiskt möjligt.
Mölndal
Nej, de får inte bo kvar utan hänvisas till Migrationsverkets boenden om de skrivs upp i ålder, såvida det inte finns ett omfattande vårdbehov. Om det finns ett vårdbehov så kan de få bo kvar efter 18-årsdagen. De får gå kvar i skolan.
Kungsbacka
Nej, ungdomen överlämnas till Migrationsverket om inte minderårig ålder styrks eller ett omfattande vårdbehov finns. Om ungdomen var under 18 år när hen påbörjade sina gymnasiestudier, nationellt program eller introduktionsprogram, så har hen rätt att fortsätta på aktuellt program om det är geografiskt möjligt.
Öckerö
Ja. Fram tills nu har ungdomar som skrivits upp i ålder erbjudits fortsatt placering på samma boende eller familjehem i avvaktan att ett beslut vunnit laga kraft. Inför nya föreskrifter och ersättningssystem den 1 juli kommer detta inte vara ett generellt beslut i samtliga ärenden. De får fortsätta i skolan.
Kungälv
Nej, om Migrationsverket gjort en bedömning att de är över 18 år får de flytta till myndighetens boende. Om de är placerade på Migrationsverkets asylboenden kan de be att få bli anvisade tillbaka till vår kommun, då är det vårt ansvar att ordna med boende för dem som vuxna. De får fortsätta med sin utbildning under tiden.