På ett stycke mark strax bortom koloniområdet vid Alnängarna i Örebro växer det fram en skogsträdgård. Här i Framtidsträdgården, som den heter, ska ätliga växter, frukter, nötter och bär få breda ut sig. Den kommunala marken arrenderas av Örebro universitet som kommer att använda trädgården i undervisningen. Men drömmen är att trädgården ska bli något mer. En mötesplats.
– Jag hoppas att vi ska nå de som vill skörda mat som de kan stoppa i frysen. Att vi ska nå alla som vill lära sig mer om att odla hållbart och även de som vill byta plantor, säger Johanna Björklund, lektor på Örebro universitet och en av initiativtagarna.
Ätbar skogsträdgård
När klimatförändringarna förändrar förutsättningarna för odling i andra länder blir det viktigare att odla mer i Sverige, menar Johanna Björklund. Och ska matproduktionen öka är det viktigt att odla mer även i städerna. Genom att odla olika sorters träd och växter kan en skogsträdgård bidra till biologisk mångfald och det är ett hållbart odlande som inte kräver konstgödsel eller bekämpningsmedel.
– Vi vill skapa en ätbar skogsträdgård där vi odlar i olika skikt. Höga träd, lägre träd, buskar, örter, svamp, rotfrukter och klängväxter. Och försöka efterlikna skogens mångfald och effektiva ekosystem, säger Johanna Björklund.
Får en relation till maten
Att universitetet arrenderar marken är en garant för att Framtidsträdgården inte lämnas eller missköts. När ETC Örebro besöker Framtidsträdgården är tre blivande måltidsekologer här för att lära sig mer om stadsodlig och för att bygga om ingången till trädgården.
– Ett sådant här ställe är ett sätt att komma närmare maten som vi äter. Man får en relation till det som odlas, säger Simon Persson, en av studenterna.
Inget vinstintresse
Det finns inget vinstintresse och ingen budget för Framtidsträdgården. Ändå växer det redan i några odlingslådor. Och engagerade odlare har byggt solfångare och kompost av material som man har hittat på platsen. Snart står det även en redskapsbod här.
– Jag tycker att det är väldigt bra att alla som vill får komma hit. Sammanhållningen blir stark när man gör något tillsammans utan att förvänta sig något särskilt tillbaka, säger Elin Pettersson, student.
Stadsodling och skogsträdgårdar med många ätbara grödor är vanligt i andra delar av världen. Och även i Sverige finns det städer som är långt framme, som exempelvis Göteborg och Malmö, men i Örebro är Framtidsträdgården den första gemensamma odlingsplatsen.
– Det finns mycket stadsodling i trädgårdar och på kolonilotter här, men det här är Örebros första gemensamma odling. Där alla som är intresserade får vara med. Och det tog lång tid innan vi fick arrendera den här markbiten. Men nu är förhoppningen att intresset för den här platsen ska växa, säger Johanna Björklund.
Och redan nu, trots att markbiten är okänd för de allra flesta, har 92 personer blivit medlemmar på Framtidsträdgårdens Facebooksida.
– Det är jätteroligt och det görs många planer kring hur det ska se ut här. Det ska bli spännande att se hur området utvecklas, säger Johanna Björklund.