På sommaren är den öländska staden långt ifrån öde. Men så snart semestrarna tagit slut ser det annorlunda ut. Idag har Borgholm drygt 10 500 invånare. Det mest utmärkande är dock inte att kommunen är liten – utan att de som bor där är gamla. Medelåldern är bland den högsta i landet och var tredje invånare är över 65 år.
– Av tradition har vi haft hög andel som är 65 och äldre, och den andelen har ökat lite de senaste åren. Jag tror att det till stor del beror på att vi är en turistort. Många vill flytta hit när de blir pensionärer för att det är bekvämt att bo här samtidigt som vi har höga naturvärden och det är ganska billigt att bo, säger Ilko Corkovic (S), ordförande i kommunstyrelsen i Borgholm.
Hoppas på de asylsökande
Han menar att kommunen gärna hade sett en mer jämn åldersfördelning. Stor andel äldre innebär en utmaning – både för att skatteintäkterna blir mindre men också för att fler så småningom kräver vård.
– Det betyder att vi måste se till att vi har kompetens för att ta hand om dem som blir äldre, undersköterskor och sjuksköterskor till exempel. Men att det finns jobb här är också en chans. Lyckas vi bara erbjuda bostäder finns det jättestora möjligheter för kommunen att växa och att få en jämnare åldersfördelning, säger Ilko Corkovic.
Han ser framförallt en möjlighet i Borgholms nya invånare – invandrarna.
– Idag är var åttonde invånare asylsökande. De allra flesta av dem är i arbetsför ålder. Jag ser det som en jättestor möjlighet. Nu måste vi jobba stenhårt för att få till bostäder och för att få integrationen i samhället att fungera, så att många av de asylsökande sedan stannar här.
Precis som andra kommuner som tar emot asylsökande har Borgholm fått ersättning av regeringen. Ilko Corkovic menar att det betyder att kommunen har råd att satsa.
– Vi har anställt en person som arbetar med det här, att se till så att de nyanlända blir en del av samhället, att de kommer ut på praktikplatser, eller kan engagera sig i föreningslivet. Allt sådant skapar förutsättningar för att vi kommer få goda medborgare som kan tillföra mycket i framtiden.
Ilko Corkovic tror att många mindre kommuner kan få stor nytta av invandringen.
– Glesbygdskommuner har världens chans att fånga upp de här nya invånarna. Det gäller att vi ser dem som en tillgång och resurs, inte problem. Jag kom själv till Sverige som invandrare för 23 år sedan, och jag vet hur viktigt det är.