BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De kommer generera 90 procent av all el som byggnaden använder, berättar Malin Widehammar.
Huset har även energi-effektiva fönster, inglasade balkonger, ventilationssystem och särskild isolering. Det förväntade resultatet är att energianvändningen för uppvärmning går ner från 213 000 kilowat-timmar per år, till 44 000.
– Vi fick faktiskt ett samtal från Göteborg energi som ringde för att höra om det var något fel på våra mätare, eftersom de gått ner så snabbt.
Hela projektet har genomförts utan några hyreshöjningar för dem som bor i Stacken.
– Vi har visat att det här går att göra och att det går att göra det billigt, säger Malin Widehammar.
Hon tror att boenden som liknar Stacken är ett måste för att Sverige ska nå sina klimatmål. Men det är bråttom.
Har inte nog med pengar
År 2050 är tanken att Sverige ska vara fossilfritt, vilket innebär att vi då ska ha en hållbar och effektivt resursförsörjning, samt inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären. Så varför utrustas inte de nya husen som byggs i Göteborg med solpaneler likt Stacken?
Ulf Östermark, forsknings- och utvecklingschef på fastig-hetskoncernen Framtiden, menar att frågan diskuteras.
– Det pågår diskussioner om att göra väsentliga investeringar. Samtidigt ska vi bygga 1 400 nya bostäder och då har vi inte pengar nog att utrusta alla med solceller, så det är olika saker som vi behöver väga mot varandra.
Elisabeth Undén (MP), ord-förande -Göteborg energi, tror inte nödvändigtvis att det är solceller som är lösningen.
– Jag är tveksam till hur bra det funkar med sol-celler här. Jag tror mer på vindkraft, eftersom det blåser mycket i Göteborg året runt. Att, som i Tyskland, bestämma att alla nya hus som byggs utrustas med solceller tror inte jag är den bästa lösningen ur energisynpunkt.
Entusiasmen och den snabba utvecklingen är det som ger Anna Ledin, miljödirektör på miljöförvaltningen, hopp om framtiden.
– Möjligheterna finns här. Vi behöver fokusera på kreativiteten och viljan. Stå på oss och strunta i pessimisterna.
– Det finns inget alternativ. Om inte Göteborg som är världens bästa stad gör detta, vem kommer då göra det? frågar sig Elisabeth Undén.
Ingen lätt process
På frågan om vad som är viktigast för att uppnå ett fossilfritt boende säger Malin Widehammar att vi måste få till en energidemokrati.
– Vi behöver ta makten över vårt boende och få inflytande över det. Det har inte varit en helt lätt process för oss att ställa om till fossilfritt, vi började år 2010 och har haft oändliga diskussioner och kontakter med entreprenörer och företag. Vi har behövt vara ganska drivna. Tänk om det fanns företag som hörde av sig och sa: ”Hej, vi kan energieffektivisera ditt hus, så här mycket kan ni tjäna”? Gör det lättare att göra det rätta valet.
Ulf Östermark tror på att försöka göra klimatfrågan mer attraktiv.
– Jag tror att man måste ha kul när man pratar om det här. Bort med det dåliga samvetet och ha kul så kommer fler vilja vara med. Vi är klimatsmarta och sexiga – häng på!