– Det som har hänt är väldigt anmärkningsvärt, säger chefläkare Lars Tobiasson.
Det allvarligaste fallet gällde en äldre kvinna som hade dagliga blödningar från vänster bröstvårta i ett halvår. Läkaren gav henne ett recept på antibiotika men skrev ingen remiss för vidare utredning och besöket journalfördes inte heller. Kvinnan återkom en månad senare och fick då en annan läkare, och vid den utredning som gjordes konstaterades bröstcancer.
– Det var ren tur att hon återkom innan följderna hade hunnit bli allvarligare, säger Lars Tobiasson.
Bland de tre övriga Lex Maria-anmälningarna finns ett fall med en kvinna som sökte för hjärtklappning och stickningar i bröstet. Kvinnan undersöktes och ringde sedan tillbaka till vårdcentralen två månader senare efter att inte ha fått någon kallelse till de ytterligare undersökningar som skulle göras. Det uppdagades då att hennes besök inte var journalfört och att inga remisser hade skrivits.
Missade fraktur och föreslog träning
De övriga fallen gäller en 84-årig man med blodbrist och tecken på hjärtsvikt och en 50-årig kvinna som skadat sin ena arm. De prover som togs på den 84-åriga mannen visade på sjukliga förändringar men detta upptäcktes inte förrän mannen själv kontaktade vårdcentralen på nytt. Den 50-åriga kvinnan, som hade smärtor i armen ett par dagar efter hon hade fallit, skickades hem med råd om rörelseträning. När hon återkom några dagar senare visade en röntgenundersökning, som borde ha gjorts redan vid första besöket, att hon hade en fraktur.
Utöver Lex Maria-anmälningar så har läkaren anmälts enligt patientsäkerhetslagen.
– Det är mycket ovanligt. Vi har inte gjort en sådan anmälan av en läkare sedan 2012, säger Lars Tobiasson.
När utredningen av mannen började hade han redan sjukskrivit sig. Samtliga vårdcentraler i Region Skåne har blivit uppmärksammade på det som har hänt, och inom nordvästra Skånes primärvårdsområde görs nu en undersökning sedan det visat sig att den 72-åriga mannen arbetat även där. Den anmälde läkaren har tjänstgjort som hyrläkare inom flera företag och exakt vad han gör i dag är inte känt.
– I teorin kan han fortfarande vara i tjänst. Vi kan inte göra så mycket åt saken innan Inspektionen för vård och omsorg har kommit med sitt utlåtande, säger Lars Tobiasson.
Undersökningen fortsätter
Samtidigt som Inspektionen för vård och omsorg driver sin utredning så fortsätter undersökningen inom regionen.
– Vi håller på och går igenom alla ärenden han hade under sin tid på vårdcentraler, för att se så att det inte är fler misstag som har begåtts, säger Lars Tobiasson.