BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förra året dog 24 människor i Stockholms län i bränder. Den största gruppen var pensionärer och den vanligaste orsaken till bränderna var rökning, visar statistisk från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Anders Lundberg är brandingenjör hos MSB. Han menar att det är svårt att sia om hur många liv som skulle ha kunnat räddas tack vare bättre brandsäkerhet. Men det är vanligt att brandvarnare saknas vid dödsbränder.
– Det viktigaste brandskyddet är en brandvarnare som ger en tidig varning i händelse av brand och en möjlighet att agera innan det är försent. Men det är samtidigt inte säkert att brandvarnare hade räddat dessa människors liv då många är handlingsbegränsade av olika anledningar. Det kan handla om att de är sängbundna på grund av sjukdom eller ålder, de kan vara oförmögna att agera på grund av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller de kan tillfälligt vara satta ur spel till följd av alkohol eller droger, säger han.
Enligt lagen är ansvaret för att se till att boendet är brandsäkert delat mellan hyresgästen och den som äger fastigheten. Fastighetsägaren är ansvarig för att det finns brandsäkerhetsanordningar medan hyresgästen är ansvarig för att se till att dessa fungerar. Dock är det fastighetsägarens ansvar att kontrollera brandskyddet återkommande. Det är detta som brandkåren inspekterar efterlevnaden av. Och det är upp till politikerna hur dessa inspektioner går till och hur ofta de ska genomföras.
Extra resurser
Christina Zedell, från Socialdemokraterna i Botkyrka, är ordförande i förbundsdirektionen som har beslutat om att satsa extra på inspektioner i Södertörnsområdet.
– Vi har valt att bli hårdare i vårt arbete och utföra fler kontroller och utfärda fler förelägganden. Situationen har helt klart blivit bättre sedan vi började med detta.
Varför det krävs att brandförsvaret inspekterar hyresvärdarna för att komma till rätta med brandsäkerheten tycker Zedell är en bra fråga.
– Det är tråkigt att det behöver vara så. Jag tror inte att vi har mer problem än andra områden, det är bara att vi kollar upp det mer, säger hon.
Om man som boende känner sig orolig för säkerheten i sin lägenhet bör man i första hand kontakta hyresvärden, menar Christina Zedell. Men om man inte får respons kan man vända sig till sitt lokala brandförsvar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
En av de hyresvärdar som har fått ett föreläggande av brandkåren är Stockholms studentbostäder, SSB. De har ett ganska ovanligt klientel, med många unga som precis har flyttat hemifrån och många som flyttar in och ut. Rosa Vitrera är fastighetsförvaltare på bolaget och hon är positivt inställd till att brandkåren inspekterar hyresvärdarna.
– Vi som hyresvärd har ett stort ansvar att följa reglerna och har så klart ett eget intresse av att dessa följs. Att vi har en hög omsättning av hyresgäster gör att vi måste vara ännu noggrannare med information och säkerhetsarbete.
Vanliga anledningar till att föreläggande delas ut från brandmyndigheten är bland annat att nödutgångar blockeras när hyresgästerna ställer ut saker i hallen. Det är ett vanligt problem hos SSB som de försöker åtgärda genom återkommande kontroller. Det kan också handla om att farlig utrustning används av hyresgästerna, och där har hyresvärden ett ansvar att se till att detta inte sker.
– Det kan till exempel vara en svetsmaskin som något tagit in till ett källarutrymme, vilket har hänt hos oss, säger Vitrera.
Kommer att gå ut med kampanjer
SSB har också fått föreläggande då deras dokumentation av inspektionsronder inte har varit standardiserad, utan varje del av företaget hade olika tillvägagångssätt. Dessa ska nu digitaliseras och standardiseras.
De kommer också att gå ut med kampanjer där de boende via e-post uppmanas vara försiktiga.
– Nu till jul vill vi påminna om att blåsa ut levande ljus och att dra ur julbelysningen, säger Rosa Vitrera.