Hyresvärdar vill se 15 procent högre hyra: ”Skitsvårt att leva nu”
Hyresgäster pressade av Fastighetsägarnas krav.
Bild: Simon Rehnström/SVD/TT (bilden är manipulerad)
Dagens ETC
Efter ett år med rekordhöga hyreshöjningar går nu Fastighetsägarna ut med sitt bud för nästa år: 15 procent. Det väcker oro hos hyresgäster runt om i landet.
– Jag kan inte gå till min arbetsgivare och begära löneförhöjning på den nivån för att ha råd, säger Madelaine Hällgren i Södertälje, en av de kommuner där hyran höjts mest i år.
Det finns tecken på att ekonomin är på väg att ljusna, i alla fall för de som äger sina bostäder. Räntor sjunker igen liksom inflationen. Men för landets hyresgäster ser läget kolsvart ut. Efter ett par år med rekordhöga hyreshöjningar går nu Fastighetsägarna ut med ett första bud inför årets hyresförhandlingar. De vill höja hyrorna med 15 procent.
– Det är så mycket som kostnaderna för att förvalta hyresrätter i landet har ökat med. Det beror på de senaste årens kraftigt höjda kostnader för räntor, fjärrvärme, vatten och avlopp samt den allmänna inflationen, säger Rikard Ljunggren, Fastighetsägarnas vd.
– Jag blir ledsen, oroad, frustrerad och arg, säger Madelaine Hällgren om Fastighetsägarnas bud.
– Man läser redan idag om personer som inte har råd med mat och läkemedel, hur ska det bli för dem?
Värst för pensionärer och sjuka
Madelaine Hällgren bor i hyresrätt i Södertälje, en av de kommuner där hyreshöjningarna har varit som högst i år. 5,95 procent, enligt den sammanställning som tidningen Hem&hyra har gjort.
– Jag kan inte gå till min arbetsgivare och säga att nu behöver jag en löneförhöjning på 500 kronor bara för att min hyresvärd höjer hyran. Det blir att spara in på allt annat och då jobbar jag ändå heltid. Hur blir det för pensionärer och sjukskrivna?
Madelaine Hällgren säger att årets höjning har lett till att hon har fått ”rätta mun efter matsäck”. Extranöjen som bio har fått stryka på foten. Hon lagar mat på ett annat sätt, kollar efter extrapriser och tänker mer än en gång innan hon handlar.
– Det är så många saker man sparar in på omedvetet, saker som jag helt enkelt inte har råd med längre, säger Madelaine Hällgren.
Att flytta för att minska boendekostnaderna är inte något alternativ.
– Det innebär en kostnad i sig på 20 000, 30 000, 40 000 kronor. Och det finns inte billigare lägenheter som är lediga. Det som byggs nytt är väldigt dyrt.
”Allt går upp”
Färgelanda i Dalsland är den kommun i Sverige som har högst procentuell hyreshöjning i år. 6,4 procent, uppdelat på två höjningar, en i februari och en från första juli. Här bor Christina Berntsen Roos. Hyreshöjningen känns lite extra för henne som har varit sjukskriven senaste året.
– Vi har fått skära ned på många saker. Vi handlar inte lika mycket mat som vi gjorde innan. Vi tar tillvara på så mycket vi kan. Vi köper billigare varianter i den mån det gör. Vi reser ingenstans och vi har ingen bil längre, säger hon till Dagens ETC.
Hon är bekymrad över att hyreskostnaderna går upp samtidigt som annat som man inte kan avstå ifrån blir dyrare. Som vård och mediciner.
– Gränsen för högkostnadsskyddet för läkemedel har höjts och det tar längre tid att komma upp i den nivån. Patientavgifterna i vården har också stigit. Hyrorna går upp, maten går upp, allt går upp. Det är skitsvårt att leva just nu, säger hon.
Ändå förstår hon att hyresvärden måste höja hyrorna. Christina Berntsen Roos är med i Hyresgästföreningen och är en av dem som har förhandlat årets hyror med hyresvärden.
– De blir berörda av höjda kostnader precis som du och jag. Och de måste kunna göra underhåll så att det inte förfaller. Jag vet att det finns lägenheter häromkring som helt enkelt får stå för att de inte har råd att göra iordning dem.
Spara för tuffare tider
Siw Jakobsson är hyresgäst i Burlöv där hyrorna höjdes i år med i genomsnitt sex procent. Helt orimligt, säger hon om Fastighetsägarnas bud på 15 procent för nästa år.
– De skyller på sina höjda kostnader men det är inte som att de har sänkt vår hyra de år de har haft låga räntekostnader till exempel och kunnat göra stora vinster. De får väl använda sina vinster för att täcka de där kostnaderna nu. Så får ju vi hyresgäster göra. Vi får spara och lägga undan pengar som vi får använda i tuffare tider, säger Siw Jakobsson.
Siw Jakobsson är pensionär. Hon delar på hyreskostnaderna idag med sin man och klarar sig säger hon, även om de har fått avstå från resor de senaste åren. Men hon oroar sig för hur det ska bli för andra pensionärer som är ensamma om hyran om det blir ytterligare ett år med rekordhöjningar.
– Du kan få bostadstillägg men bara upp till en viss nivå, och den har inte höjts som hyrorna, säger hon.
Hon tycker att Fastighetsägarna måste ta ett samhällsansvar och hålla nere hyreshöjningarna.
– Hur kommer det annars att bli om massor av människor inte kan betala sina hyror och drar på sig stora hyresskulder, både gamla och unga, säger hon.
”Störst smäll för hyresvärdarna”
Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna säger att hyresvärdarna är de som tagit den största ekonomiska smällen.
– Även om enskilda hushåll har det tufft tror jag att det finns en förståelse för att hyresgästerna måste vara med och betala för vad det faktiskt kostar att bo, säger han till Dagens ETC.
Fastighetsägarna har påkallat förhandlingar tidigare än vanligt i år i och med att förra årets förhandlingar blev väldigt långdragna. Många förhandlingar runt om i landet stranden och hamnade för avgörande i hyresnämnden när Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen stod för långt ifrån varandra.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.