BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda blandade upplåtelseformer och vi har ställt oss positiva till förslaget eftersom det finns intresse för en ombildning, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem, som berättar att Rikshem också bygger nya hyresrätter i området.
Ni har ju också rätt att säga nej till en ombildning, varför väljer ni att säga ja?
– Något beslut är inte taget och kommer inte heller att fattas förrän hyresgäster ställer sig positiva till att ombilda. Men vi tycker att det är viktigt att det finns både hyresrätter och bostadsrätter i våra områden.
Låtit lägenheter stå tomma
En hyresgäst som vill vara anonym säger dock att Rikshem verkar ha siktat mot att ombilda under en längre tid.
– De här lägenheterna har ju nyss genomgått renovering. Vi som bor här fick välja mellan en högre eller lägre standard på renoveringen, som också påverkade hyran. Men Rikshem försökte redan då övertala hyresgäster att välja den högre nivån eftersom det skulle öka värdet på lägenheten om den skulle ombildas.
Ett annat tecken på att Rikshem vill få igenom ombildningen är att de låter lägenheter stå tomma i väntan på beslut i frågan. Det rör sig om korttidskontrakt som har gått ut och personer som har valt att flytta i samband med renoveringen – eftersom hyran väntas gå upp.
– Det är väldigt många som har flyttat. För att ombilda behövs en två tredjedelsmajoritet och nu är det väldigt osäkert hur det blir vid en omröstning med så många borta.
Vid ombildningen får hyresgästerna köpa loss sina lägenheter. Enligt preliminära beräkningar skulle priset uppgå till 22 000 kronor per kvadratmeter och en avgift på 425 kronor per kvadratmeter och år. Något som flera boende skulle ha svårt att betala. Alternativet är att hyra av en nybildad bostadsrättsförening.
– Jag får uppfattningen att många av de hyresgäster som vill ombilda egentligen inte vill bo kvar. Flera hoppas på att göra ett klipp och flytta vidare. Men för dem som stannar kvar blir det antagligen dyrare, och många har inte råd att köpa ut sin bostad, säger den hyresgäst vi har talat med.
Stort förtroende för Rikshem
Erik Pelling, kommunalråd och ordförande i den lokala plan- och byggnadsnämnden, säger att han har stort förtroende för Rikshem, som han tycker bygger och planerar på ett sätt som liknar det kommunala Uppsalahems, med blandade upplåtelseformer, förtätning och utveckling av hela områden. Samtidigt tycker han inte att en ombildning av 300 hyresrätter till bostadsrätt är önskvärt.
– Nej, i Gränby skulle jag helst se att Rikshem fortsätter att arbeta som de har gjort. Annars är ju målet för oss att skapa områden med så blandade former av boenden som möjligt.
Men ni har ju också som mål att utöka det totala beståndet av hyresrätter till en tredjedel av alla lägenheter. Motverkas inte det av det här förslaget?
– Jo, men nu har vi ändå så många hyresrätter på gång att det inte kommer att påverka det totala antalet så mycket om 300 ombildas.
De här lägenheterna tillhörde ju tidigare Uppsalahem, var det ett misstag att sälja dem så att de hamnade hos Dombron, nuvarande Rikshem?
– Nej det tycker jag inte. Men jag ser som sagt hellre att Rikshem behåller de här bostäderna i Gränby än att ombilda.