BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hyresgästföreningen vill med rapporten visa att lagtexten som säger att hyresgäster har rätt till inflytande i beslut som leder till stora höjningar inte fyller sitt syfte.
– Det finns exempel där hyresgästerna får inflytande, problemet är att det handlar om fastighetsägarens goda vilja. Lagstiftningen om inflytande är en chimär, säger Roger Höög, jurist hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.
– Egentligen är lagtexten inte så dålig, men som praxis har utvecklats genom åren har det blivit dåligt. Vi har hela tiden försökt hitta nya vägar för att skruva praxis mer till hyresgästernas fördel, men nu har vi nått en situation där praxis i stället har hamnat helt till fastighetsägarnas fördel. Det är oacceptabelt, fortsätter Höög.
I takt med att stambyten och renoveringar blir nödvändiga i miljonprogramsområdena förväntas fler liknande fall i framtiden.
För stambyte kan en fastighetsägare inte kräva högre hyra, men i samband med nödvändiga renoveringar passar fastighetsägare gärna på att genomföra ytterligare åtgärder som höjer bruksvärdet och därmed hyrorna. Inte sällan till nivåer som gör att många inte har råd att bo kvar.
Skulle stärka inflytandet
Lagstiftningen fick sin nuvarande form 2002. Den lagtext som formulerades då syftade till att stärka hyresgästernas inflytande och möjlighet att motsätta sig åtgärder som leder till kraftiga hyreshöjningar.
– Vår rapport visar svart på vitt det vi länge har haft på känn. Att syftet som lagstiftaren hade i ändringen 2002 inte har uppfyllts och därför krävs en ändring, säger Susanna Skogsberg som är förbundsjurist hos Hyresgästföreningen och sitter med som expert i regeringens pågående utredning i frågan.
Undersökningen som Hyresgästföreningen har gjort visar att lagändringen från 2002 endast har fått genomslag på så sätt att de hyreshöjningar som åtgärderna skulle leda till oftare omnämns i beslutsskälen. Däremot tycks den inte ha lett till någon skillnad i utfall i de beslut som fattas.
I Svea hovrätt har endast en procent av alla ansökningar avslagits från lagändringen 2002 till slutet av 2015, och inget av dessa avslag har motiverats med att hyreshöjningarna som åtgärderna skulle leda till skulle vara alltför höga.
Fastighetsägarna har en annan syn på saken.
– Fastighetsägarens åtagande är så länge huset finns medan en hyresgäst kan lämna sin lägenhet med tre månaders varsel. Ett ökat inflytande för Hyresgästföreningen skulle innebära en kraftig och orimlig inskränkning av äganderätten och minskade möjligheter för fastighetsägaren att ta ett långsiktigt ansvar för sitt hus, menar Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Göteborg
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det skulle riskera att skjuta nödvändiga renoveringar på framtiden. Ett växande bestånd av orenoverade hyreslägenheter kommer att sänka hyresrättens ställning som en attraktiv boendeform och dessutom driva på ombildningar till bostadsrättsföreningar, argumenterar han vidare.
– Fastighetsägarna vill se boendet som vilken vara som helst, men ett hem är inte jämförbart med en bil. Det finns nyanser i äganderätten och fastighetsägarna vet om att de ger sig in på en marknad där de ska upplåta lägenheterna till människor som bor där. Då är det rimligt att hyresgästerna har ett inflytande och inte bara rätt att bo kvar utan också råd att bo kvar i sina hem, säger Susanna Skogsberg.