– Berättelsen om välfärden, det gemensamma och det vi är stolta över tror jag är en vinnande berättelse. Men det bygger också på att man möter upp retoriken med konkreta reformer, annars blir det bara ytterligare en politisk paketering, säger författaren Daniel Suhonen som tycker att talet var Stefan Löfvens bästa någonsin.
Även Dagens ETC:s ledar-skribent Göran Greider menar att Löfven gjorde bra i från sig i Örebro. Han tycker att talet hade förtjänat mer uppmärksamhet i media och påpekar att regeringen styr Sverige i ett extremt svårt politisk läge.
– Rent allmänt tycker jag att det någon gång får vara slut på klagandet på Löfven. Jag skulle vilja se någon annan sitta i hans kläder men ingen vill det. Inte ens den borgerliga oppositionen vill det för de ser hur svårt läget är, säger Göran Greider.
Försvarade svängningen
Stefan Löfven ägnade också en stor del av talet åt att försvara regeringens svängning i migrationspolitiken. När förslagen om tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad familjeåterförening klubbas kommer Sveriges politik att tillhöra den tuffaste i EU. Några dagar före talet total-sågade också 22 remissinstanser regeringens förslag. De försvårar integration på arbetsmarknaden, menar Arbetsförmedlingen. De riskerar att befästa fördomar, anser Röda Korset. De är inte förenliga med barnkonventionen skriver UNHCR.
Aftonbladets ledarskribent Somar Al Naher är kritisk till Social-demokraternas nya linje som hon menar innebär en nationalistisk välfärd.
– Man pratar om mer välfärd internt samtidigt som man stänger gränserna extern och skapar ett ”vi”. Det är väl den nya strategin. Jag tycker den är förlegad och att man gjort en felaktig analys. Människor är oroliga för effekterna av globaliseringen, men att stänga gränsen är ett ganska reaktionärt svar på den utvecklingen, säger Somar Al Naher.
Svåra prioriteringar
Göran Greider är en av dem som försvarar regeringens omsvängning i migrationspolitiken trots att han säger att han i grund-en inte tycker den är bra. Han betonar att förslagen är tänkta att gälla i tre år och säger att det handlar om realpolitik.
– Det kommer alltid att finnas svåra prioriteringar i politiken. Jag tror det skulle bli svårt att genomföra särskilt många vettiga reformer om antalet asylsökande låg på 150 000 om året fem år i rad, säger Göran Greider
"Politiken gått för långt"
Daniel Suhonen anser också att regeringen var tvungen att göra något åt situationen i höstas men att den nu gått alldeles för långt.
– Man måste ha ett mottagande som är folkligt förankrat och hållbart. Jag tänker att det kan ligga på 70, 80 eller kanske 90 000 om året, men det kan inte ligga på flera hundra tusen år efter år. Men det som sedan följt är ett batteri av åtgärder nästan helt okontrollerat. Man ändrar anhöriginvandring, inför gränskontroller och allt möjligt.
Somar Al Naher menar tvärtom att Sverige borde fortsatt med en generös migrationspolitik för att på så sätt vara ett föredöme för andra länder.
– Genom att vara förebild kunde vi också hjälpa asyl-rörelsen i andra länder. Då kan de peka på oss och säga ”Sverige klarar det”. Genom öppna gräns-er kan vi hjälpa andra och inte tvärtom, säger Somar Al Naher.