– Skälen kan vara jätteskilda. Det kan handla om hedersproblematik, föräldrar som mår psykiskt dåligt, våld eller andra anledningar till att föräldrarna inte klarar av att vara föräldrar, förklarar Christer Olofsson som jobbar på boendet.
Nu riskerar HVB-hemmet att försvinna. Stadsdelen har visserligen klarat av att hålla sig inom sin budget under 2019 men har under hösten förberett sig för åtstramningar 2020. Personalen på Triton har fått reda på att det innebär att verksamheten troligtvis ska läggas ner.
Skjutits upp
Förvaltningen har förberett ett förslag som skulle ha tagits upp av politikerna i stadsdelsnämnden nästa vecka, men det har skjutits upp till februari.
En utredning pågår, men det slutliga förslaget kommer sannolikt innebära att de sex platserna läggs ner, berättar sektorschefen Ing-Marie Larsson.
– Det är ett väldigt litet ställe, det är svårt att få ekonomi i det, säger hon.
Enligt Ing-Marie Larsson kommer de behov som Triton uppfyller idag kunna kompenseras på andra sätt.
– Det finns givetvis en uppsjö av olika insatser, så oavsett om vi har det stället så kommer vi alltid tillfredsställa de behov som barn har.
Långsiktig kontakt
Christer Olofsson anser att stadsdelen istället borde göra tvärtom och starta fler likadana HVB-hem. Mellanlandningen på Triton innebär att socialen får bättre koll på vilka behov barnen har och därför också kan göra bättre familjehemsplaceringar, menar han. Boendet håller även på att införa ett nytt arbetssätt där personalen håller långsiktig kontakt med barnen även efter att de gått vidare till sina nya placeringar. På så vis ska deras tillit till vuxenvärlden byggas upp och familjehemmen ska få tillgång till avlastning, exempelvis under vissa helger.
Barnen som bor på Triton är inne i processer som kan innebära polisförhör, psykologsamtal och olika utredningar som troligtvis sätts på paus när det blir dags för dem att flytta igen, vilket Christer Olofsson tycker är problematiskt.
– Vi ska stötta barnen men det är representanter för vuxenvärlden som fortsätter att svika. Jag förstår om de blir förbannade på oss.
I Göteborg står just nu 114 barn i kö för familjehemsplaceringar. 43 av dem finns i Östra Göteborg*, där det samtidigt råder stor brist på just familjehem, vilket GP rapporterade om förra månaden.
Men Ing-Marie Larsson menar att det inte handlar om en kö i vanlig bemärkelse, eftersom socialtjänsten har lika stort ansvar för alla barnen.
– Det är ungefär som att jag skulle jämställa det med en kö till sjukhuset, det finns inte heller. Har du akuta behov så blir du behandlad. Socialtjänsten har inga som helst möjligheter att sätta problem på kö, vi måste göra de insatser som lagen kräver.
Olika siffror
Enligt personalen på Triton fick de förra veckan ta del av siffror från förvaltningen som inte stämmer överens med boendets egna beräkningar. Boendekostnaden var nästan dubbelt så hög enligt förvaltningen centralt; 8 500 kronor per barn och dygn mot de 4 500 kronorna som personalen menar att det kostar.
Beläggningsgraden har enligt personalen snittat på 80 procent de senaste fem åren, medan förvaltningen anger att den är 60 procent, berättar Christer Olofsson.
Men Ing-Marie Larsson säger att hon inte kan svara på varför siffrorna ser så olika ut.
– Det kan jag inte kommentera, det vet inte jag. Jag får tala med chefen för boendet om vi har olika uppgifter