HVB-hem drivs av gängkriminella – Polisen berättar inte vilka
Polisens rapport visar att 18 privata HVB-hem i Sverige har kopplingar till gängkriminalitet.
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
Polisen har en lista på HVB-hem som ägs och drivs av personer med kopplingar till grov organiserad brottslighet. Men kommunerna som placerar barn får inte veta vilka de är.
– De hänvisade till skada för verksamheten. Men hur är det med skadan för de barn som eventuellt är placerade på de här hemmen då? säger Alexander Ojanne (S), borgarråd i Stockholm.
För en dryg månad sedan publicerade Polisen en rapport som visar att 18 privatägda HVB-hem har kopplingar till grov organiserad kriminalitet. Antingen drivs de direkt av personer i den gängkriminella miljön eller så har de nätverkskriminella bland de anställda som ska vårda barnen.
Rapporten var först hemligstämplad men offentliggjordes för att Polisen ansåg att det var viktigt att ”samtliga berörda myndigheter och samhällsaktörer kan samlas för att se problembilden och kunna vidta åtgärder”. Men när kommunerna, däribland Stockholm, vill se vilka 18 HVB-hem det handlar om tar det stopp. Informationen kan inte lämnas ut för att det kan ”skada verksamheten”, enligt Polisen.
Vi måste få information så att vi kan flytta på dem.
– Den största skadan måste ändå vara om en ung person som är i en gängkriminell kontext stannar kvar på ett boende som drivs av gängkriminella. Vi måste få information så att vi kan flytta på dem, säger Alexander Ojanne (S), socialborgarråd, om Polisens beslut.
Nål i en höstack
Det finns omkring 700 privata HVB-hem i Sverige idag. Att hitta just de 18 som är kopplade till grov brottslighet utan att få någon hjälp på vägen är som att leta efter en nål i höstack, enligt Alexander Ojanne.
– Det är otroligt frustrerande att inte veta, säger han.
Han har kontaktat både justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialminister Camilla Waltersson Grönvall (M) för att få tillgång till informationen.
– De behöver peka med hela handen här. Det är väldigt mycket diskussioner och politiska förslag om att lätta på sekretessen från kommuner till polis och statliga myndigheter. Det är bra. Men det blir helt tyst när vi vill ha information från andra hållet, säger Alexander Ojanne.
Polisen måste bedöma
Gunnar Strömmer svarar Dagens ETC att det finns ett färdigt utredningsförslag om hur sekretessen ska hävas även från polisen till kommuner och regioner och andra icke-brottsbekämpande myndigheter. Det kan börja gälla från och med slutet av nästa år. Fram till dess hänvisar han till Polisen.
– Mitt svar är att Polisen har den här informationen och den har delats med tillsynsmyndigheten, det vill säga Ivo, för att de ska kunna bedriva en tillsyn och stänga ner de HVB-hem som till äventyrs har kopplingar till den gängkriminella miljön. I vilken utsträckning det är information som kan delas med berörda kommuner, det är någonting som Polisen och tillsynsmyndigheten måste bedöma i de konkreta fallen.
Polisen i sin tur säger att hänvisningen till att verksamhet kan skadas om informationen släpps handlar om polisens verksamhet.
– Det är inte en hänvisning till bolagssekretess, alltså till skydd för bolagens affärsverksamhet, säger Irene Sokolow på Polisens nationella mediecenter.
Får själva granska
Stockholm och andra kommuner kommer att få informationen så snart det är möjligt, enligt Polisens mediacenter.
– Det viktiga är att kommuner inte låser sig vid ett visst antal utpekade hem utan själva granskar sina utförare löpande och genomför granskningar när de upphandlar sådana hem. Oftast sitter kommuner närmast och har information om verksamheten, säger Irene Sokolow.
Ivo har inlett tillsyn av de HVB-hem som pekas ut i Polisens rapport och tre av dem ska ha stängt.
Alexander Ojanne säger att problemen kring HVB-hemmen är ytterligare ett marknadsmisslyckande i välfärden.
– Vi har börjat ta tillbaka den demokratiska kontrollen. Vi har startat det första HVB-hemmet i egen regi i våras och någon gång runt årsskiftet kommer det andra. Men det är fortfarande långt kvar innan vi kan placera alla de barn som behöver en plats på HVB i våra egna hem.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.