– I går gjorde vi ett historiskt genombrott. Med hjälp av Truckstop och kyrkan lyckades vi härbärgera fler personer totalt än vad Göteborgs stad lyckas med. 28 personer i husvagnar, säger Leif Eriksson.
Burås kyrkoråd låter en husvagn stå utanför till och med maj månad. När ETC hälsar på i husvagnen bor där sju personer. Ytterligare tre husvagnar står bredvid musik- och kulturföreningen Truckstop Alaskas lokaler på Lindholmen och där pågår sedan december diskussioner med den kommunala fastighetsägaren Älvstranden Utveckling om husvagnarnas framtid.
Leif tror att det är kanske upp till 500 rumäner utan bostad i Göteborgsområdet om man räknar in till exempel Alingsås och Härryda.
– Jag känner mig desperat. Jag vet att det är minst tio personer jag talat med som jag inte kunnat hjälpa och det känns fördjävligt. Dom sover ute, säger Leif.
”Jag tror att de sover ute”
Göteborgs stad erbjuder 25 platser till EU-migranter på ett så kallat night shelter som heter Stjärnklart och drivs med hjälp av Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Bräcke diakoni. Bräcke diakonis personalchef Mona Axelsson uppskattar att det kommit ännu fler EU-migranter till Göteborg efter helgerna. Över 100 personer har bott på Stjärnklart. De tidigare reglerna om att varje person bara fick fem nätter i månaden har de nu släppt på, fast en typ av ”karens” krävs, det går inte att bo på Stjärnklart längre än fem dagar i stöten.
Var bor de annars?
– Jag tror dom sover ute. På centralstationen om det går, i bilar, och en del kanske trycker in sig många i en husvagn. Men en del sover utomhus, säger Mona Axelsson.
”Det här är ju inte hållbart”
Avtalet med Bräcke diakoni löper fram till den 15 april. Från den 16e april finns det inga nattplatser för EU-migranter där.
– Från min horisont vet jag inget annat. Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Frälsningsarmén gör ju ett fantastiskt arbete och det kan hända att dom tänker nytt. Vi har satt den här överenskommelsen under vintern med Göteborgs stad för att det är stor risk att dom fryser ihjäl, säger hon.
Leif har försökt få tillgång till tomma lokaler genom fastighetsbolag, men även om bemötandet inte är negativt så är tveksamheten genomgående.
– Det här är ju inte hållbart såsom det är nu. Jag har frågat hur mycket rumänerna klarar att betala och 20 kronor natten per person är inget problem. Säg 10 personer, 30 dagar och 20 kronor per person – det är 6 000. De skulle kunna hyra en lokal för 6 000 i månaden. Det är det att man ska släppa in dom, säger Leif.
Hanna Strömbom