– Det ligger i tiden att folk börjar bry sig om hur de bor. Många tar chansen när det kommer ett nytt byggkoncept. På många sätt är det lite galet att inte utnyttja jorden och solen på rätt sätt när man bygger, säger Mariam Nordmark.
Hon är entreprenör och har köpt tomten i småländska Mörlunda där huset byggs. Miljöhuset väntas bli klart under hösten och blir då ett av de första i Europa. Grunden, ytterväggarna och delar av taket är klart, efter ett lagarbete utfört av tolv personer.
– Grunden krävde mest jobb. Vi flyttade 38 ton grus på två dagar med bara skottkärror och spadar, säger biolog Michaela Jähnke som hjälper till att bygga.
Den här typen av självförsörjande hus kallas för earthships, eller jordskepp som man kan säga på svenska, eftersom tekniken bygger på att värmen som finns i marken utnyttjas för uppvärmning.
– Bygger man rätt kan husen byggas över hela jordklotet och vara oberoende av centrala värme- och vattennät, säger Mariam Nordmark.
Regnvatten renas i väggarna
Vattnet i huset är regnvatten som renas i ett rörsystem i väggarna. Elen genereras av inbyggda sol- och bioceller. Tanken med husen är att man ska sluta den ekologiska cirkeln.
– Vi ska också ha ett integrerat växthus som renar luften och där man kan odla frukt och och grönsaker.
Byggingenjör Moein Nodehi, som också äger tomten, har bott i earthships i New Mexico tidigare. Han tycker de är bekvämare att bo i än traditionella hus.
– Att vara omgiven av jord och växter är stimulerande för kropp och själ. Luften är betydligt renare än i vanliga hus. Och man kan gå i t-shirt inomhus när det är 30 graders kyla ute.
Huset i Mörlunda ska innehålla ett allrum, och ett spa ska byggas på tomten. Huset kommer även att fungera som en kursgård där byggtekniken lärs ut.
– Eftersom tekniken är speciell finns det en stor efterfrågan över världen att vara med vid husbyggen, säger Mariam Nordmark.
Earthships kommer ursprungligen från USA och baseras på idén att många hjälps åt att bygga för varandra. Husen har blivit en livsstil – både att bygga och bo i. Tio personer på bygget i Mörlunda är volontärer från Sverige och Tyskland.
– Jag åkte hit direkt när jag hörde att de skulle bygga ett earthship i Sverige. Jag gillar att bygga något hållbart. Huset blir som en levande organism, säger arkitektstuderande Sara Serodio från Berlin.
Bygger utan maskiner
De bygger huset helt för hand, utan maskiner.
– Det är speciellt att bära allt material och bygga med bara händerna. Kroppen är den bästa maskinen. Man får mer ork, mer energi och nya vänner under ett husbygge, säger Sara Serodio.
Längst tid tar det att gräva ut grunden. Det har tagit en vecka.
– Tre av husets väggar ska helst ligga 1,5 meter ner i marken. Oavsett var på jordklotet man befinner sig är marken lika varm där, säger Mariam Nordmark.
150 bildäck i väggarna
I Mörlunda har man dock inte kommit ner så långt eftersom det finns en berggrund i vägen. Därför höjer man i stället marknivån runt huset och kompletterar med en vedspis.
Allt byggs av återvunna material. Väggarna består av isolerande bildäck som fylls med grus och sand. Till huset i Mörlunda använder man 150 bildäck, till större hus kan det gå åt upp till 1 000 däck.
– Under dagen lagrar däcken värme som strålar ut i huset när solen går ner.
Trots att husen delvis ligger under marknivå är inomhusmiljön ljus.
– Planlösningen är helt annorlunda än i traditionella hus. Fjärde väggen ligger alltid mot söder och består av stora fönster, säger Mariam Nordmark.
I kallare länder som Sverige kan fönsterväggen byggas ihop med växthuset. Då läcker mindre värme ut.
Designen då? Moein Nodehi tycker att en del earthships – speciellt av den äldre modellen – kan se lite spejsade ut. Men det här huset ska ha träfasad med gamla fönster som smälter in i den småländska miljön.
– Jag tycker många nyare earthships är snyggare än konventionella hus. Det funktionella är en del av det vackra, säger han.
Anna Petersson