– Det är min vardagliga tidshorisont, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tidsgränsen sätts där av att det är den tid en översiktsplan ska läggas för. Men i arbetet med att planera för när, var och hur staden ska bebyggas och förändras så handlar det i praktiken om att både höja och sänka blicken ibland.
– Ibland, som nu när vi lever i eftersvallet till flyktingströmmen 2015, handlar det om att vi kanske ska bygga hus som bara är tänkta att stå i tio år. Andra gånger måste vi tvärtom försöka tänka långt fram. Ska vi bygga i havsnära områden måste vi ta hänsyn till sådant som klimatförändringar och höjning av havsnivåerna, att människor måste kunna bo där även på lång sikt. I de fallen talar vi om ett tidsperspektiv på 50, 75 år, säger Johan Emanuelson.
Men att tänka riktigt långt fram i tiden ser han som en omöjlig uppgift.
– Ingen av oss vet ju vad som kommer att hända, säger han.
”Husen ska stå kvar om 100 år”
Till Malmös äldsta hör flera hus som är från 1500-talet. När det gäller de hus som byggs i dag kan livslängden variera. Mer hur mycket är svårt att säga.
– När vi bygger något som Malmö live så vill vi tänka att huset kommer att stå kvar om både 50 och 100 år, säger Johan Emanuelson.
För Malmö kommunala bostäder, MKB, är det i dag självklart att bygga bostadshus som ska stå i 100 år eller mer.
– Vi förvaltar också de hus vi bygger. Om det blir höga underhållskostnader så landar även den kostnaden hos oss, säger Mats Nilsson, chef för MKB:s nyproduktionsavdelning.
Bostadsbolaget väljer därför material som ska vara hållbart över lång tid.
– Vi bygger till exempel helst med tegel på fasaden. Det är dyrare än trä i inköpskostnad men håller sedan i lång tid utan att kräva underhåll. Där är det möjligt att den som bygger men inte ska förvalta huset själv kan göra annorlunda val, säger han.