BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har länge sett att ingenting har hänt. Medan Svenska bostäders bestånd, som är 60 procent av hyreshusen här i Husby, har rustats upp så händer ingenting alls i det som nu är Carnegies område, säger Arne Johansson när vi ses över en kaffe på konditoriet i Husby centrum en bister novemberkväll.
Han har bott här sedan 1976, i flera olika lägenheter, bland annat på Nidarosgatan i det område som nu är mest utsatt. För närvarande bor han i ett av de hus som Svenska bostäder äger. Han kan tydligt jämföra standarden mellan husen.
– Underhållet i Carnegies område är obefintligt, och det har varit obefintligt i alla tider. Det är en förslumning som sker utav bostadsbeståndet.
Samlat 500 namnunderskrifter
För att sätta press och skapa förändring har Arne Johansson startat en aktionsgrupp med boende i det aktuella området.
– Vi har haft möten en gång i veckan, samlat in uppemot 500 namnunderskrifter och över 50-talet blanketter med felanmälningar. Samtliga klagar över att det är för kallt i lägenheterna, nästan alla på bristfällig ventilation och många klagomål handlar om mögel och fuktskador i badrum, trasiga vitvaror och bristande underhåll av trappuppgångar, hissar, soprum och tvättstugor, med mera, säger Arne Johansson.
De insamlade namnlistorna ska lämnas över gemensamt till D. Carnegie inom kort.
”Vi fryser något fruktansvärt”
Vi går till en liten föreningslokal på Tönsbergsgatan, mitt i området som det handlar om. Ett tiotal personer som alla bor på gatorna häromkring sitter och dricker kaffe ur termosar.
– Åh, vad skönt! Kan du hålla kvar lite längre, säger Eva Kaneteg när jag sträcker fram min varma hand för att hälsa.
Hon kommer direkt hemifrån och är frusen.
– Vi fryser något fruktansvärt. Vi har ju extraelement. Det har väl alla här, säger Eva Kaneteg.
Hon och hennes man har stängt av två av rummen i deras fyrarumslägenhet.
– Det är så kallt att det inte går att vara därinne.
Houria Bzioui berättar att hon också fryser i sitt hem.
– Jag brukar sätta på torkskåpet och öppna dörren från badrummet för att det ska bli lite värme i lägenheten. Och vi har självklart extraelement också, säger hon.
Alla pratar om kylan och den dåliga ventilationen. De visar bilder på lägenheter med mögelskador, fallfärdiga kylskåp och stora fuktskador.
– Det finns inget underhåll alls. Och när man klagar så kommer de inte. De vill göra helt om och renovera för att höja hyran. Det är så sanslöst dåligt. Det är ett skämt, säger Eva Kaneteg.
När D. Carnegie renoverar går det snabbt, fem–sex veckors arbete för en tom lägenhet och sedan är det klart. Då har hyran höjts med 54 procent, enligt de boende. För motsvarande lägenheter som fortfarande ägs av Svenska bostäder har hyran efter omfattande renoveringar gått upp med 24 procent i en treårig stege.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är exakt samma lägenheter. De byggdes samtidigt och
ser likadana ut, säger Arne Johansson.
– Jag kommer inte att ha råd. Jag har en sjuklön på 10 500 kronor. Det finns inte en chans att jag klarar den hyreshöjningen. Var ska jag då bo den dag inte min man finns längre? Jag trivs enormt bra i Husby och vill inte flytta. Vi är en handelsvara. Vi säljs fram och tillbaka. Det är omänskligt, säger Eva Kaneteg.
Inte märkt av några större protester
När ETC Stockholm når D. Carnegies vd Ulf Nilsson på telefon menar han att det inte finns någon anledning till oro.
– I genomsnitt höjer vi hyran med 40 procent, det är en jämförbar nivå med allmännyttans när de gör en renovering. Vi renoverar bara lägenheter som står tomma. Vi kommer aldrig att tvinga någon att renovera, vill man bo kvar så kan man göra det, säger han.
Hur ser du på protesterna från hyresgästerna?
– Det är lite lustigt att det påstås vara en proteststorm. Vi har ju visserligen bara ägt husen i snart tre år, men några större protester har vi inte hört talas om. Vi har fått påstötningar från den här aktionsgruppen, vilket mest är sorgligt för vår personal i området.
De har samlat in nästan 500 namnunderskrifter från boende med krav på bättre underhåll utan hyreshöjningar.
– Vi har inte sett någon lista än, så det får vi ta ställning till när vi ser den. Det finns inga anmälningar som någon myndighet har haft synpunkter på. Av våra 16 000 lägenheter har vi inte haft ett enda fall i Hyresnämnden.
Enligt flera av de boende vi har pratat med är det väldigt kallt och dragigt, dålig ventilation och problem med mögel, fuktskador och sönderfallande vitvaror bland mycket annat. Vad gör ni åt det?
– Jag kan inte kommentera specifika fall eftersom jag inte har varit i exakt de lägenheterna. Det finns regler för hur varmt det ska vara och vi uppfyller dem. Men bor man i ett hus som är byggt tidigt 70-tal så är det klart att det inte är perfekt.
Borde inte sådant räknas som vanligt underhåll, snarare än renoveringar som medför höga hyreshöjningar?
– Jo, och vi underhåller ju lägenheterna så att de uppfyller den standard som man kan kräva av en hyresrätt. Det är vår skyldighet. Sedan vill ju alla alltid ha det lite finare och bättre.
Oroande bolagsköp
Sedan i somras ägs D. Carnegie till 34 procent – och med 54 procents röstmajoritet – av amerikanska riskkapitalistjätten Blackstone. Ett bolagsköp som oroar de boende i Husby som befarar att det leder till ytterligare spekulation. Men enligt Ulf Nilsson är Carnegies planer i Husby långsiktiga.
– Vi har inga som helst planer på att sälja vidare de bostäderna. Vår målsättning är att lägenheterna ska vara i nyskick inom tio år och vi har inga planer på att sälja.
Blackstones affärsidé är ”Buy it, fix it, sell it!”. Det går inte ihop med någon långsiktig satsning.
– Något sådant har de inte sagt till oss. Det kan jag garantera, att det inte finns några intentioner om någon ändrad strategi, säger Ulf Nilsson.
”Finns inga bindande avtal”
Simon Safari är ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.
– Jag tror väldigt lite på det där löftet, att de ska vara långsiktiga. Det finns inga avtal som binder dem att vara kvar. Det är snabba cash som gäller, det är ju därför det heter riskkapitalister, säger han.
Han delar uppfattningen om det bristfälliga underhållet i hyreslägenheterna i Husby och menar att det är förvaltarens skyldighet att fixa det.
– Situationen är tyvärr vanlig på många ställen. När kommunala bolag säljer sin förvaltning till privata ägare så blir det misslyckanden gång på gång. De frångår ansvaret. I det här fallet så har Carnegie köpt grisen i säcken och det är deras ansvar att rusta upp. De kan inte skylla på att underhållet har varit eftersatt en längre tid, någonstans måste man börja.
Är det rimligt att de höjer hyran med upp till 54 procent efter renovering?
– Nej, det tycker inte jag. Ekonomiskt så kanske de har det behovet för att räkna hem sin investering, men de har köpt med vetskap om hur husen ser ut och vilka behoven är. Om man har köpt en dålig bil och måste laga den så får man stå för den kostnaden själv, säger Simon Safari och avslutar:
– Man måste se till människan, som är brukare av lägenheten. De som faktiskt bor där. Det är hem vi pratar om. Och det är hela tiden människan som kommer i kläm när kommunen säljer ut till en privat värd och tror att de ska utveckla och förvalta. Det finns inte på kartan att de gör det.