BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han ler med hela ansiktet och hans hud gnistrar av hälsa. Så har det inte alltid varit. När han var i tjugoårsåldern var han med och startade den kultförklarade modetidningen Bullett magazine, som med skarp humor blandade mode med tankar kring rasism och hbtqi-frågor. Han festade hårt och till det yttre levde han drömlivet. Men under ytan led han av depression och ångest.
Skaka bort spänningar
Hans egen väg till att må bättre gick genom meditation, kost och att studera med lärare som Dalai Lama och Pema Chödrön. Det har inspirerat honom att hjälpa andra. I dag kallar Sah D’Simone sig förespråkare för psykiskt välbefinnande och han arbetar som meditationslärare och transformations-coach.
– Det är viktigt att kunna släppa arbetsveckan. Det kan man göra genom att skriva dagbok eller en lista med saker man är tacksam över. Man kan också meditera, ta ett bad eller helt enkelt skaka kroppen, rent fysiskt.
Forskning visar att den sortens övningar löser upp psykologisk spänning. Det berättar New York-baserade Sah D’Simone när vi ses i ett av meditationsrummen där han håller kurser.
Många av hans klienter kommer till honom för att de vill må bättre och släppa jobb-stressen på fritiden.
På senare år har självhjälps-trenden har fått en del kritik från vänsterhåll, med kritiska böcker som ”Wellnessyndromet” och filosofer som Slavoj Žižek, som anser att allt hälso-snack lägger för mycket ansvar på individen och ofta bara är ett sätt att få folk att stå ut längre i ett sjukt arbetsklimat och samhällssystem.
Ett motargument kan vara: Ska vi vara deprimerade i väntan på revolutionen, eller försöka må bättre så att vi alls orkar skapa förändring? För väldigt många människor känner att livet saknar mening. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är ångest och depression den vanligaste sjukdomen i världen – var tjugonde människa lider av det.
Kost, motion, meditation
När folk kommer till Sah D’Simone med exempelvis svårigheter att släppa jobbet på fritiden instruerar han dem dels i meditationsteknik, men han ger också en rad livsstilstips på hur man kan må bättre. Bland annat rekommenderar han att ändra sin kost till mer grönsaker och mindre socker, att röra på sig regelbundet och att vara medveten om sin andning. Förslagen bygger på traditionell västerländsk forskning men har bekräftats av såväl österländsk filosofi och hans egna erfarenheter av att tillfriskna från psykisk ohälsa. Men viktigast av allt, anser han, är att meditera regelbundet – även om det bara handlar om några minuter.
– Det finns inget flummigt eller mystiskt med meditation. Det handlar helt enkelt om att öva sig på att träna sin uppmärksamhet att stanna vid andningen.
Han tycker att det är viktigt att börja med att göra lite av tipsen han ger varje dag.
– Det jag ser ofta är att folk först inte gör någon alls av sakerna jag rekommenderar. Sedan gör de en enda sak och förväntar sig att allt ska förändras över en natt. Folk kommer till en meditationsklass i veckan och undrar varför inte deras problem är borta och varför de fortfarande håller fast i smärtsamma minnen från tio år sedan. ”Honey, du har druckit gift hela ditt liv, du gjorde ett försök att rensa ut, hur kan du förvänta dig att allt ska vara borta?”
Meditation en del av livet
Viktigast av allt tror han är meditationen. Att bara sitta ner bekvämt och koncentrera sig på sina egna andetag, och låta tankarna glida förbi utan att fastna i dem.
– Jag tror att meditation kommer att bli en naturlig del av livet för många fler, precis som att äta eller träna är i dag, under de närmaste åren.
När meditation har blivit en återkommande sak i livet kommer det förr eller senare en dag när du inte blir lika irriterad på småsaker, som hur din kollega tuggar eller hur nån trängs i tunnelbanan. Du kan notera det och behöver inte nödvändigtvis tycka det är bra, men du kan se det mer objektivt och inte bara med en fight or flight-inspirerad stressreaktion, menar han.
– När du är medveten om din andning kan du vara närvarande på ett helt nytt sätt. Så enkelt är det.
Och även om man tillhör de som anser att hela samhällssystemet måste förändras skadar det ju inte att må bättre så att man faktiskt orkar ändra på det.
1. Reflektera
Släpp arbetsveckan genom att skriva dagbok eller en lista med saker du är tacksam över.
2. Använd kroppen
Rensa kroppen rent fysiskt med saker som ett bad, träning eller dans. Dansandet går att göra i grupp men också hemma i vardagsrummet, med några låtar som får kroppen att vakna till liv. Det går också att bara skaka kroppen, rent fysiskt.
– Som samhälle har vi helt glömt kraften som finns i kroppens egna rörelse. När du dansar med ett klart sinne och med medveten intention kan du verkligen förändra ditt liv, säger Sah D’Simone.
3. Bejaka din nyfikenhet
För att komma ur vardagens autopilot och hitta tillbaka till sin kraft och lust för livet föreslår Sah D’Simone också att man gör en lista med tjugo saker man verkligen är nyfiken på. Sen kan man kika på listan och se om det finns några mönster. Korrelerar de sakerna man gillar med vad man gör på jobbet, eller finns det möjlighet att påverka sin arbetssituation? Om inte kanske det går att lägga energi på de inspirerande sakerna på fritiden.
– Du kanske vill gå en keramikkurs, göra möbler eller lära dig mer om växter. Lägg 20 minuter om dagen att läsa på om ämnena som gör dig nyfiken. Umgås med folk som har kunskap om ämnena du är nyfiken på, kolla på en föreläsning på Youtube eller läs en bok i ämnet.
Sah D’Simones tips för att må bättre:
Skär ner på socker, eller sluta helt.
Försök äta minst 70 procent växtbaserad (vegansk) kost, gärna raw food.
Träna regelbundet.
Ägna dig regelbundet åt medveten andning. (Se tips här intill.)
Meditera regelbundet. Sah D’Simone säger att även den som aldrig testat att meditera kan börja även på egen hand. Det viktiga är att försöka fokusera på sin andning.
Se på dina vänner. Är du hela tiden omgiven av folk som klagar, gnäller och skvallrar kanske du måste ändra på det för att må bättre. Det finns studier som visar att tacksamhet och att prata på ett positivt sätt boostar nivåerna av må bra-hormonet serotonin i hjärnan.
Jobbar med Google och FN
Sah D’Simone föddes i Brasilien och hans familj flyttade till USA när han var tonåring. Snart flyttade han till Los Angeles för att kunna utforska sin sexuella läggning, som inte passade in i föräldrarnas idéer om hur han skulle leva. Han var med och startade hajpade Bullett magazine innan hans egen depression och drog- och alkoholanvändande fick honom att välja en annan väg.
I dag är han förespråkare för psykiskt välbefinnande (mental health advocate), meditationslärare och det han kallar ”transformations-coach”. Han har studerat med både västerländska professorer på Columbia-universitetet och med en rad österländska lärare. Han bor och verkar i New York där han arbetat med holistisk hälsa för allt från Google till FN och konstmuseet MoMa.
Meditation på 60 sekunder
Att förlänga dina andetag är ett av de snabbaste sätten att lugna ner tankarna och balansera känslorna. Här är en bra grund, som kan utökas i tid när du blir mer van vid att träna andningen.
1. Sätt dig bekvämt eller lägg dig ner.
2. Se till att din ryggrad är rak.
3. Blunda.
4. Ta ett djupt andetag genom näsan. Andas ut, även det genom näsan, och låt det ta två till tre gånger så lång tid som inandningen. Fortsätt med det i 60 sekunder.
5. Notera hur lugn du känner dig efteråt.
Källa: Ashlee Neese, Mindbodygreen