Samtidigt som svenskarna går på årets sommarsemester och åker till sommarstugan, campingplatsen eller hänger i trädgården så drar getingsäsongen igång för fullt. I år ser den dessutom ut att snart slå rekordåret 2016 och antal samtal till Anticimex ökar för varje vecka.
– Getingsäsongen har verkligen kommit igång nu, särskilt i södra delen av landet, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex och fortsätter:
– Det börjar söderifrån och vandrar sakta men säkert uppåt. Och på sydostkusten, framförallt i Kalmartrakten där är det som störst tryck just nu. Men även upp mot Mälardalen börjar det komma flera samtal.
Kan dämpas av torkan
Getingsomrar brukar vanligtvis komma i cykler om två år och enligt Thomas Persson Vinnersten är årets många getingar därför väntade. Men om det torra varma sommarvädret fortsätter kan antalet getingar istället stanna av.
– Den här sommaren har varit lite konstig, det har varit så otroligt varmt och soligt länge, och på vissa ställen kan det haft en viss dämpande effekt. Getingar är rovdjur och äter andra insekter och blir det för torrt och dåligt med mat då kanske samhällena ger upp, säger Thomas Persson Vinnersten.
– Samtidigt så verkar sommaren nu blivit mer normal, med lite regn och mycket sol, och det är perfekt för getingarna. Och prognosen är just nu att det kommer att öka de närmaste veckorna.
Onyttiga nyttodjur
Även om getingar kan vara en plåga på sommaren gör de nytta. Framför allt genom att samla in andra, mindre insekter som föda åt de hungriga larverna i boet och på så sätt hålla inslaget av skadeinsekter på en rimlig nivå.
Men även om getingar kallas för ett nyttodjur är de trots allt mer nyttiga för sig själva än för människor, menar Thomas Persson Vinnersten.
– De är viktiga för ekosystemet men de kanske inte gör en väldigt stor nytta för oss människor. Visst hjälper de till att pollinera och de äter också upp fjärilsslarver och annat som sitter och äter på dina hallonbuskar, men den stora nyttan gör de för sig själva, för sin egen vinning. De är inte som bin som gör en väldigt stor samhällsnytta.
Sanera inte i onödan
Thomas Persson Vinnersten tycker absolut inte att man ska sanera getingbon i onödan.
– Har man några få getingar som flyger omkring där man inte störs av det, till exempel om de har byggt bo under en taknock högt upp, då kan de få vara, tycker jag. Men om boet sitter illa till och man blir hindrad av getingarna då kan man ju vilja ta bort det, säger Thomas Persson Vinnersten.
– Och vissa kan man kanske ta bort själv, men är man allergisk, har barn eller har väldigt många getingar, då kan man ta hjälp av en skadedjursfirma. Och erfarenhetsmässigt så är det så att när det är mycket getingar då är det oftast inte bara ett bo utan då kanske det är flera bon på samma tomt eller hus.
Men getingarna är inte onda och inte heller ute efter oss människor.
– Alla tycker att det gör ont att bli stucken, men getingarna är inte av naturen aggressiva, utan det blir de ju när de blir störda eller när man på något sätt provocerar dem i deras värld. Så man måste ha respekt för dem och är man allergisk då kan det vara hälsofarligt, men som tur var är inte alla det.