Varför behövs det egentligen Conny Svensson, -nationell samordnare på Skatteverket?
– Vi vet sedan tidigare att det förekommer utbrett svartarbete inom byggbranschen. Och det är branschen själv som drivit på för den här utvecklingen. Personalliggaren tillsammans med skyldigheten att registrera byggarbeten till oss ska göra det lättare att kontrollera vilka som jobbar och att skatt betalas. Om informationen i liggaren inte överensstämmer med vilka som är där kan vi bötfälla byggherren.
Vad är skillnaden mot hur det fungerar nu?
– I dagsläget finns inga sådana krav i byggbranschen. Och vi kan inte gå in och göra några kontroller.
– I dag är det inte ovanligt att man systematiskt lägger anbud där man sedan använder sig av F-skattsedlar och där upplägget i slutändan går ut på att pengar inte ska redovisas till oss. Nu kommer vi ut när saker och ting pågår. Annars händer det ofta att bolaget ombildas när bygget är klart och blir nya bolag och att pengarna inte finns där, utan dem har någon målvakt tagit hand om.
Hur vanligt är det med svartarbete på byggen
och hur mycket pengar kan det handla om?
– Det är omöjligt att säga, men det rör sig säkerligen om flera miljarder kronor. Det totala skattefelet är 66 miljarder, enligt en beräkning vi gjorde för några år sedan.
– Eftersom vi tidigare har infört ett liknande system för restauranger, frisörer och tvätterier så vet vi att det leder till ökade skatteintäkter. I fallet med restaurangbranschen har det rört sig om ungefär en miljard.
Men ska alla ha en personalliggare, gäller det även mig om jag låter någon måla om mitt hus till exempel?
– Nej, privatpersoner omfattas inte. Men alla andra aktörer. Och det rör sig om ganska små byggnationer för att man ska vara skyldig att registrera sig, allt över en kostnad på 180 000 kronor.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.