Många minns med oro sommaren 2018 då förödande bränder och torka höll Sverige i ett järngrepp.
Hur sommaren blir i år är för tidigt att säga, men klart är att brandsäsongen redan har börjat.
Varnats för i decennier
I början av juni brann 125 hektar utanför Mönsterås, i Jämtland 7,5 hektar och utanför Mora 300 hektar. Torrt väder och värme ger förhållanden som gör det lättantändligt i skog och mark – och sådana väderförhållanden hänger tydligt samman med den globala upphettningen, säger Martin Hedberg, meteorolog och författare till boken ”Extremt väder”.
– Forskare har varnat för vad klimatförändringar kan leda till i flera decennier. En enskild värmebölja eller en enskild skogsbrand kan man inte dra några slutsatser av. Men det batteri av värmeböljor vi ser nu hade inte inträffat om det inte var så att klimatet hade förändrats.
Han säger att det är ”förfärligt, men inte förvånande”.
– Vi förändrar vädermönstret i och med den mänskliga påverkan på klimatet. Vi får längre perioder med torka vilket gör skogsbränder stora och omfattande.
Blir vanligare i framtiden
I framtiden kan vi vänta oss att värmeböljor – och därmed skogsbränder – blir allt vanligare, både i Sverige och globalt.
– Det kan ju självklart vara slarv från människor som gör att det börjar brinna, gnistor från skogsmaskiner som antänder eller att blixten slår ned. Men skogsbränderna blir mer omfattande eftersom det är torrare i marken. En ökad medeltemperatur och kraftigare värmeböljor ger skogsbränder, säger Martin Hedberg.
Efter den stora branden i Västmanland 2014 samt de många och svåra bränderna 2018 har resurserna och kunskaperna blivit större hos både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och räddningstjänsterna. Bränderna har inneburit att Sverige idag har brandbekämpande helikoptrar och flygplan, något som inte fanns tidigare.
– Det är en jätteskillnad idag mot hur det var 2014 och 2018. Idag kan vi få ut helikoptrar till brandområden på allt från femton minuter till upp till två timmar. Dessutom går MSB igenom läget i Sverige flera gånger i veckan för att veta var vi ska tilllämpa våra resurser. Just nu ser vi att Götaland, ostkusten, är ett högriskområde, säger Erik Flink, projektledare för nationella insatser och civilskydd på MSB.
Hur väl rustat är Sverige inför kommande skogsbränder?
– Om klimatförändringar skulle ge fler år som 2018 orsakar det mycket högre brandrisker. Jag tror dock att vi skulle klara det bättre idag än vad vi gjorde då. Men har vi för många bränder samtidigt och bränderna håller i sig under en längre period kan det bli svårigheter. Vi har inte den sortens uthållighet i Sverige, säger Leif Sandahl, brandingenjör och expert på skogsbränder på MSB.