I Sverige är vi inte vana vid torka och att behöva hushålla med vatten. Men i somras drabbades södra Sverige av vattenbrist. Värst drabbades kustområdena och sydöstra delarna av Götaland som Öland och Gotland. Där sänktes trycket i de kommunala vattenledningarna och vattningsförbud infördes, vilket drabbade lantbruket. Och många privata brunnar sinade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hur allvarligt är läget nu?
– Det ser betydligt bättre ut än i somras i de värst drabbade områdena, det har kommit mycket nederbörd där under hösten. Men grundvattnet är lågt på många andra håll i landet eftersom hösten har varit torrare än normalt.
Vad innebär det?
– Inget alls på kort sikt om vintern blir bra. Helst en mild vinter med plusgrader och mycket nederbörd. Eller mycket snö så att det blir en riklig vårflod, men då får vi vänta längre nästa vår till grundvattnet fylls på. Blir det en extremt torr vinter kan särskilt utsatta områden få ont om vatten i vår, men det är inte troligt. Det går inte att säga om årets torka beror på klimatförändringar eller naturliga variationer i vädret. Men på längre sikt kommer somrarna att bli längre och torrare i Sverige. Vintrarna blir mildare med mer regn än i dag. Det kommer också att bli vanligare med extremväder som häftiga skyfall eller längre perioder med torka.
Vilka konsekvenser får klimatförändringen?
– Hur vi disponerar vattnet blir en fråga för framtiden. Mildare vintrar med mycket nederbörd fyller på grundvattnet. Men om somrarna blir längre och torrare kommer vi att ha minst vatten den period vi använder mest. Så hur vi disponerar vattenkonsumtionen under året blir viktigare.
Hur påverkas vi?
– Privatpersoner påverkas inte i någon större utsträckning. Men de som bor i utsatta områden och har egen brunn får vara beredda på att brunnen sinar på sommaren. Överlag slösar vi med vatten i Sverige på ett sätt som inte fungerar i många andra länder. Vi kan få göra förändringar, exempelvis vattna växtlighet nattetid istället för dagtid då mycket av vattnet ändå dunstar innan det har hunnit att nå ner i marken.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.