Över hälften, 53 procent, av alla unga vuxna har fått ekonomisk hjälp av föräldrar eller vänner under det senaste året. Mer än var fjärde, 26 procent, bor kvar hemma hos sina föräldrar. Det motsvarar omkring 250 000 personer och är den näst högsta siffran sedan mätningarna inleddes, och bara en procentenhet lägre än rekordsiffran på 27 procent från 2019.
Av de som bor hemma hos föräldrarna svarar 77 procent att de skulle vilja bo på annat sätt, vilket innebär att 192 300 personer i åldrarna 20 till 27 år är ofrivilligt hemmaboende. Detta är bara några av alla siffror i Hyresgästföreningens rapport.
Byggandet störtdyker
Sex procent av alla unga vuxna har utsatts för diskriminering eller trakasserier på bostadsmarknaden. För de som bor i andra hand är siffran 15 procent.
– Det ger mig verkligen ont i magen att tänka på alla de unga vuxna som inte bara har svårt att flytta hemifrån och möter ockerhyror, utan som faktiskt också riskerar att bli utnyttjade på bostadsmarknaden, säger Ola Palmgren, talesperson för ungas boende och vice ordförande i Hyresgästföreningen, till Dagens ETC.
Detta är efter en relativt lång tid då det ändå har byggts relativt mycket lägenheter i Sverige, poängterar Ola Palmgren.
– Om vi har haft en ökad grad av ofrivilligt hemmaboende under den här tiden som det har byggts mycket i Sverige, då kommer det att bli ännu värre när det nu inte byggs alls. I en situation där byggandet totalt kollapsat.
Regeringens få åtgärder för att göra något åt bostadskrisen är alldeles för små och otillräckliga, menar Hyresgästföreningen och nu hoppas Ola Palmgren att en sån här rapport ska bli ett uppvaknande.
– Sverige har inte haft en rejäl statlig bostadspolitik på 30 år. Det är dags att politikerna slutar sitta på händerna och agerar. Den skrala bostadspolitik vi haft funkar inte. Det är alldeles otillräckligt. Vi ser hur byggandet tvärnitar nu och man gör nästan ingenting för att hålla igång det eller se till att det byggs mer. Det räcker inte bara att satsa på att unga vuxna ska bo i andra hand och tro att det löser situationen. Man behöver göra helt andra åtgärder och stötta bostadsbyggandet så att det byggs mer och till rimliga priser.
Behov istället för kötid
Hyresgästföreningen ställer tre krav för att lösa problemen för unga på bostadsmarknaden. Dels att bostadsförmedlingen ska utgå ifrån behov snarare än kötid, vilket innebär att ge förtur åt unga i bostadsköerna. Dels att stärka bostadsbidraget. Och slutligen att staten ska ge förmånliga bygglån.
– Det är det strukturellt viktigaste för att få till ordentlig finansiering som gör att man bygger jämnt över tid och till rimliga kostnader. Det kan inte bara vara upp till marknaden, säger Ola Palmgren.
Ett geografiskt område sticker ut positivt. I Malmö och Lund har trenden med antalet unga hemmaboende brutits och gått kraftigt nedåt sedan 2019. Det beror, enligt Hyresgästföreningen, på att väldigt många nya hyresrätter har kunnat byggas tack vare det statliga investeringsstödet, som den förra regeringen beslutade att ta bort vid förra årsskiftet.
– Investeringsstödet har landat väl i Malmö, men det har blivit dyrt. Det är i stort sett samma snitthyra som i Stockholm, säger Ola Palmgren.