Enligt Svenska Kennelklubben är omkring en tredjedel av Sveriges 730 000 hundar skotträdda. De skarpa ljuden från smällande fyrverkerier orsakar rädsla och stress och hundarnas känsliga öron kan uppfatta ljuden som en intensiv smärta. För författaren och skribenten Alice Kassius Eggers och hennes hund Norpan är tiden kring jul och nyår en prövning.
– Om smällandet vore begränsat till nyårsafton skulle vi kunna hantera det. Problemet är att det börjar vid jul och kan hålla på till långt efter nyår, säger Alice Kassius Eggers.
Varje nyårsafton flyr hon och Norpan Stockholm för landstället i Småland för att undkomma det värsta. För att minska problemen när de måste vara i stan har hon provat ”hela katalogen” av metoder.
– Jag brukar ge honom Valeriana om jag vet att det är fyrverkerier på gång. Det fungerar ganska bra men jag kan inte droga ner honom veckor i sträck, säger hon.
Oförutsägbarheten i smällandet gör det också svårt att få till en träning som funkar i olika situationer.
– Han blir fortfarande rädd och stressad och försöker gräva sig ut genom väggarna när det plötsligt börjar smälla. Stresshormonet trappas upp under lång tid och det tar ett par veckors lugn innan han blir sig själv igen, säger Alice Kassius Eggers.
Inga planer på förbud
Trots återkommande rapportering om att både husdjur och vilda djur, och även särskilt känsliga människor plågas av ljudet från fyrverkerier smäller det som aldrig förr, särskilt i storstäderna. I Alice Kassius Eggers önskevärld skulle helgfyrverkerierna ske under organiserade former, med en ansvarig huvudman, under en viss tid och på en förutbestämd plats.
– Vem som helst får inte tända en valborgsmässoeld var som helst utan tillstånd. Det borde inte vara tillåtet att avfyra raketer helt oreglerat heller, om inte annat med tanke på alla olyckor som sker när berusade eller oaktsamma människor är ute och smäller, säger hon.
Några planer på att förbjuda privatpersoner att fyra av raketer på nyårsafton finns inte. Däremot är det inte tillåtet att skjuta raketer utan tillstånd någon annan av årets dagar.
– Många kan inte hålla sig till nyårsafton utan är ute och smäller både före och efter. Den som blir störd kan kontakta närpolisen som åker ut i mån av personal, säger Josef Pelle, handläggare på Tillståndsenheten.
Den som okynnessmäller gör sig skyldig till brott mot ordningslagen. Straffet är böter, men i praktiken är riskerna små – raketsmällaren måste tas på bar gärning.
– Det är märkligt att det får fortsätta år efter år. Problemet tas inte på allvar, säger Alice Kassius Eggers.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Tips till hundägare med raketrädda hundar
Ömka inte en orolig hund – det bekräftar att fyrverkerierna är farliga. Avled i stället hundens uppmärksamhet och signalera att det är roligt. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
Ljudrädslan ökar ofta med åren – vänj din unga hund med fyrverkeriljud även om den inte verkar rädd, hellre för mycket än för lite.
I dag skrivs bensodiazepiner ut till svårt raketrädda hundar, Alice Kassius Eggers rekommenderar hellre vanlig Valeriana om medicinering krävs ”det är bättre än någon medicin jag fått från veterinären”.
Rasta hunden i god tid innan det värsta smällandet, håll den inomhus, dra för gardiner och sätt på musik som dämpar ljudet från raketerna.