Inom de närmaste fem åren finns ett behov av 24 000 nya undersköterskor i hela landet. I Örebro är det 700 undersköterskor som behöver rekryteras för att möta kraven, något som i dag är en omöjlighet sett till antalet gymnasieelever i Örebro län som utbildar sig till undersköterskor.
– Det är jätteallvarligt. Vi måste öka intresset för att utbilda sig till undersköterska, säger Kerstin Johnson, avdelningsordförande på Kommunal Västra Svealand.
Försämrad hygien
Och det är inte bara det framtida rekryteringsbehovet som är ett problem enligt Kommunal. Sedan 1994 har andelen undersköterskor inom Örebro läns landsting minskat med 43 procent. Något som de menar kan öka riskerna för patienterna. Enligt Kommunals egen enkätundersökning upplevde 56 procent att hygienen kring patienterna har försämrats de senaste tio åren.
Under 100 undersköterskor per år
En anledning till att det finns färre undersköterskor i dag är den så kallade akademiseringen av vården som innebär att yrkesutbildad personal ersätts av akademiskt utbildad arbetskraft. Kerstin Johnson på Kommunal är kritisk till den här utvecklingen.
– Man måste sluta konvertera tjänsterna. Jag är övertygad om att man inte klarar av vården i framtiden utan undersköterskor, säger Kerstin Johnson.
”God prognos att få jobb”
I Örebro län finns totalt fyra gymnasieskolor som erbjuder vård- och omsorgsprogrammet. Under det här läsåret tog man in 94 elever till vård- och omsorgsprogrammen i Örebro län, en siffra som skulle behöva öka rejält för att möta kraven. Rudbecksskolan är i nuläget den enda gymnasieskolan i Örebro kommun som erbjuder programmet. Mats Kempinsky som är rektor för vård- och omsorgsprogrammet på Rudbecksskolan upplever dock ett ökat intresse.
– Under januari har vi märkt att det finns ett ökat intresse. Det är ett program med god prognos att få jobb, säger Mats Kempinsky.
”Man är anställningsbar”
Men trots det ökande intresset handlar det om väldigt små förändringar. Från Rudbecksskolan kommer cirka 35 elever att gå ut från vård- och omsorgs-programmet i vår. Skolan jobbar med att rekrytera till programmet, bland annat genom vård- och omsorgscollege som är ett samarbete mellan skola, arbetsgivare och fackförbund.
– Man ska veta att man är anställningsbar när man har gått utbildningen, säger Mats Kempinsky.
Ansvaret ligger hos politikerna
Men han tror att skolan kan göra mer för att flera ska välja programmet. Ett sätt är att visa att det är en yrkesgrupp som kommer att behövas. Kerstin Johnson på Kommunal menar dock att det yttersta ansvaret ligger hos de politiker och tjänstemän som fattar besluten.
– De har bara tagit bort undersköterskor i många år i tron att sjuksköterskor ska klara det lika bra. Vi har signalerat om att det påverkar vården och arbetsmiljön, ändå har det bara fortsatt, säger Kerstin Johnson.
Dubbla arbetsuppgifter
I nuläget förväntas sjuksköterskor att utföra även undersköterskornas arbetsuppgifter, något som påverkar både kvaliteten på vården och ökar stressen hos både undersköterskor och sjuksköterskor.
– Man har gått så långt så att det börjar märkas ordentligt, säger Kerstin Johnson.