Våldet i hemmen tar inte jullov. Tvärtom ökar våldet och hoten i nära relationer. Hundratals kvinnor och barn tvingas fira jul på skyddade boenden.
– Vi försöker ordna en så vanlig jul som möjligt, speciellt för barnen. För dem kan det vara den första julen någonsin utan våld, kränkningar och oro, säger Olga Persson på Unizon.
Landets kvinnojourer är lika fulla under jul som resten av året, totalt beräknas minst 640 kvinnor och barn tvingas fira jul på något av landets skyddade boenden. Unizon, tidigare Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, undersökning visar att nära 200 kvinnor och lika många barn kommer att tillbringa julen på någon av förbundets skyddade boenden.
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, beräknar att 240 kvinnor och barn kommer att fira jul på någon av organisationens jourer. 4 av 10 anordnar någon slags firande för sina stödsökande, både de som bor i skyddat boende och andra som söker stöd via jouren.
Håller ihop
Enligt Unizon kommer nio av tio av organisationens kvinnojourer att hålla öppet över jul och nyår. Trycket på jourerna brukar dock vara ungefär som vanligt under jul- och nyårshelgerna, och ökar först efter trettonhelgen, säger generalsekreteraren Olga Persson.
– Ofta har kvinnorna hållit ihop under julhelgen. Det finns oerhörda förväntningar kring familjelycka och julefrid under helgerna. Många hör av sig efter ledigheten när man får lite tid att ringa igen. Det kan också vara så att man bestämt sig för att bryta upp under helgerna, när man har varit mycket med varandra, säger hon.
I år delar Roks ut 208 000 kronor ur sin fond för kvinnor, tjejer och barn.
– Många av de kvinnor och tjejer som lämnar en man som utsatt dem för våld har blivit fråntagen rätten att ha egna pengar. De har ofta bara precis så att de klarar sig, säger Roks vice ordförande Beatrice Unander-Scarin i ett pressmeddelande.
– Ibland beror det på att andra, nära och kära, varit med och sett vad som händer och sått ett frö om att det inte är okej.
Många ringer stödtelefon
Olga Persson på Unizon säger också att många unga hör av sig om våld och hot i hemmet under helgerna. För att stötta dem kommer Unizons tjej- och ungdomsjourer att hålla sin chatt öppen under 15 av jullovets 16 dagar.
– Julhelgen tillbringar man ofta ensam i sin ursprungsfamilj, och det är där våldet och hoten sker. Det kan vara väldigt påfrestande för unga att skolan inte är öppen. Skola och jobb är en fristad för många, när det inte finns är man utelämnad, säger Olga Persson.
Öppet dygnet runt
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt under jul och nyår. Åsa Witkowski, verksamhetschef, säger att linjen till skillnad från många av kvinnojourerna inte upplever ett minskat tryck under helgerna.
– Det är väldigt många som kontaktar oss under jul och nyår. Jag kan inte riktigt förklara varför det är så, men vi har verkligen ett behov av att ha öppet som vanligt, säger hon.
Linjen tar emot samtal från hela landet och den som ringer kan vara anonym.
– Det viktigaste när man ringer till oss är att man får någon som lyssnar på ens historia. Att man får stöd och bekräftelse, man får berätta sin historia och bli trodd. Vi har också möjlighet att hjälpa en vidare och tipsa om exempelvis kvinnojourer om man berättar var man bor, säger hon.