I de kommunala grundskolorna i Örebro går över hundra barn från andra kommuner. I friskolorna handlar det om ännu fler.
Bara i från Kumla kommun pendlar nu över 150 elever varje dag till Örebro. Och det trots att de inte har rätt till någon skolskjuts över kommungränsen.
– Det har varit ett hårt tryck mot vår nyaste skola, Skogstorpsskolan, som ligger i ett område dit många från Örebro har flyttat. Och det tror vi gör att en del föräldrar hellre väljer skolor i Örebro, än att välja andra skolor i Kumla, säger Annica Moberg, (S) kommunalråd med ansvar för barn- och utbildning i Kumla.
Många familjer väljer också en skola i Örebro för att profilen eller inriktningen på skolan inte finns i hemkommunen, exempelvis går många barn från andra kommuner på Internationella engelska skolan, på Karl Johans skola och på Kunskapsskolan som alla har en tydlig profil.
– Vi har totalt 120 elever från andra kommuner än Örebro. Och vi är en populär skola bland Kumlabor. Just nu har vi 40 elever i från Kumla och vi kan även se i vår kö att många Kumlaelever vill börja här, berättar Suzie Silling som är koordinator på Kunskapsskolan.
Att många elever väljer att gå i grundskolan på en annan ort kostar pengar för hemkommunen.
Eftersom eleverna kommer från flera olika skolområden är det svårt att göra besparingar där elevpengen försvinner.
– Ja, det blir en belastning på Kumla. Ur en ekonomisk synvinkel vore det bättre att fler läste hos oss. Men nu ser systemet ut så här och då får vi anpassa oss efter det, säger Annica Moberg.
”Valfriheten gäller inte alla”
Fast de skolor i Örebro som tar emot barn från andra kommuner blir i stället vinnare.
− För oss spelar det ingen roll var eleverna kommer i från. Men om vi ser till den ekonomiska aspekten är elever från andra kommuner en ren vinst för oss. Alla de övriga kommunerna i länet har en högre skolpeng än Örebro, säger Lena Boström, rektor på Karl Johans skola.
Hon får exempelvis över 10 000 kronor mer för en Kumlaelev än för en elev i från Örebro och 25 000 kronor mer för en elev från Lindesberg.
– Så för oss är det inga problem att ta emot dem, men det kan ju vara jobbigt för barnen om de ska åka långt varje dag, säger Lena Boström.
På regionförbundet i Örebro arbetar utvecklingsledaren Peter Morfelt med skolutveckling. Han ser flera problem med ökad elevpendling över kommungränserna.
– Valfrihet är bra, men marknadsekonomin fungerar inte riktigt som vanligt när det gäller skolan. Skolor som tappar elever på en mindre ort kan inte plötsligt läggas ner. Vi måste kunna garantera en likvärdig utbildning på alla orter. Jag tror därför att det måste till ett stödsystem. Ett annat problem är att valfriheten inte gäller alla utan bara de som har råd att pendla, säger Peter Morfeldt.