Utslitna axlar och armar. Ryggar som värker. Arbetsskadorna och arbetssjukdomar är vanligast bland vård- och omsorgsarbetare, visar en undersökning som LO har gjort. I den har LO gått igenom arbetsmiljön i Sverige mellan åren 2009 till 2013. Under förra året dog sex personer på sitt arbete i Stockholm, 6 000 skadade sig och behövde vara hemma från jobbet minst en dag.
Tomas Kullberg är ordförande i arbetsmiljökommittén i LO-distriktet i Stockholms län. Hans förklaring till att skadorna och sjukdomarna är flest i vård- och omsorgsyrken är att så stor del av verksamheten har lagts ut på privata företag.
– Skadorna har ökat sedan vården såldes ut. Personalgrupperna slimmas och det leder till större arbetsbörda för dem som är kvar. I stället för att två personer lyfter en tung brukare kan det i dag vara en, säger han.
40 programpunkter
Och det är just sådana saker som kommer att diskuteras på Feministiskt Forum som hålls i morgon på ABF-huset, berättar Matilda Johansson, en av arrangörerna.
– Belastningen har helt klart blivit högre för till exempel sjuksystrar. Tidspressen ökar och personalen hinner inte få sin rekreation. I Stockholm där man har så många vårdval blir situationen ännu värre när man jagar pinnar istället för att ge vård efter behov.
– I manliga yrken där belastningen på kroppen är hög, som för brandmän, har man schemalagd träning på arbetstid. Det borde sjuksystrar också ha, säger Matilda Johansson.
Eftersom välfärdsyrken är kvinnodominerade behövs det feministiska perspektiv på välfärden, menar hon. Bland de 40 programpunkterna på forumet finns till exempel ”Rapport från en utsåld sektor”, ”Bit inte ihop – sätt gränser på jobbet”, ”Privatiseringens pris” och ”Är kvinnojourer en del av välfärden?”.
Stort mörkertal
Mer pengar till arbetsmiljö-inspektörer och forskning och bättre lagsstiftning är några av LO:s förslag för att minska arbetsskador och arbetsplatsolyckor. Tomas Kullberg tycker också kommuner och landsting som upphandlar vård och omsorg bör ställa krav på att företagen har en handlingsplan om personalsituationen.
– Om de minskar personalstyrkan måste man veta vad det leder till. Både för brukarens skull men också för personalen som utför arbetet, säger han.
Men även om anmälningarna om skador har ökat tror Tomas Kullberg att det finns ett stort mörkertal. Han ser två förklaringar:
– Den ena är att man tycker det är pinsamt och tänker att man själv har klantat sig. Men också för att de otrygga anställningarna är vanligare och man tänker att man inte får fortsätta om man har gjort sig illa.
”Mer demokrati i välfärden”
Matilda Johansson tycker att partierna måste bli bättre på att visa vad de vill med vården och erbjuda bättre arbetsvillkor.
Så hur ser en feministisk välfärd ut?
– Den skulle ha mer demokrati och värdera de kvinnodominerade yrkena högre. Högre ingångslöner, bättre löneutveckling, mer förutsättningar till vidareutbildning, trygga anställningar och arbetsmiljö är viktigt.