Lena Martinsson från förbundet Tillsammansskapet sitter i en paneldiskussion på Subtopias scen i Alby i södra Stockholm. Ett knappt hundratal personer lyssnar intresserat på samtalet. Bredvid Lena sitter Fatemeh Khavari, 17-åringen som blivit en av Sveriges mest omtalade människor de senaste månaderna som talesperson för Ung i Sverige, gruppen av afghanska flyktingungdomar som hotas av utvisning från Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fatemeh ler och tar över ordet.
– När man är utsatt i ett samhälle så måste vi vara gemensamma, säger hon.
Orden sammanfattar mycket av vad konferensen Federation 2017 handlar om. Att sammanföra de många sociala rörelser och aktivister som engagerat sig i olika lokala frågor runt landet till en sammanhållen gemensam kamp för att fördjupa den lokala demokratin.
– Syftet med den här konferensen var att samla människor från olika rörelser för att prata om det vi har gemensamt. Det lågt satta målet var att samla alla människor i ett rum och hålla sams, skrattar Linton Kennegård, en av arrangörerna bakom Federation 2017.
– Men vi har kommit väldigt mycket längre än så. Det känns som att folk verkligen är eniga om att vi behöver varandra.
Nätverk och erfarenheter
Drygt ett dussin olika organisationer och sociala rörelser deltog under konferenshelgen för att diskutera frågor om demokrati och inflytande, utbyta erfarenheter och bilda nätverk med varandra. Från BB-ockupanterna i Sollefteå Framtidens Akutsjukhus till Sopgubbarna som strejkat i Stockholm, de afghanska flyktingungdomarna i Ung i Sverige, bostadsnätverket Ort till Ort och breda sociala rörelser som Demos Sthlm och Allt åt Alla.
Vid sidan av de svenska rörelserna deltog även sociala plattformen Massa Critica från Neapel och Barcelona En Comú, som grundades ur kampen mot vräkningar i den katalanska staden och lyckades ena sociala rörelser för att nu styra fullmäktige i Barcelona.
– Det internationella perspektivet är otroligt värdefullt, för att se att det är en förändring som pågår över hela världen. Att folk tar tag i sina lokala problem och inte är passiva. Vi måste ta vara på den kraft som finns underifrån i alla de här olika rörelserna, säger Kerstin Brandelius, som sitter i styrelsen för föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus.
Vill engagera de oengagerade
De flesta av deltagarna var överens om att etablerade politiska partier och organisationer inte är rätt väg att gå för att få till förändring.
– Många av de gamla organisationer som finns är så tunga och långsamma. Vi vill engagera de oengagerade och formulera vår egen politik. Det är många som inte har så stor tilltro till politiker idag. Man känner att de inte håller vad de lovar eller gör vad de ska. Då blir det viktigt att det finns lokala rörelser som kan sätta press på politikerna och vara självständiga, säger Nathalie Söderberg från förbundet Tillsammansskapet.
– Samtidigt är det också en ganska hög tröskel in till de politiska partierna eller de befintliga organisationer som funnits med länge. Man ska kunna ett visst språk, svåra ord och begrepp. Det blir exkluderande. I Tillsammansskapet ser vi till att ha en väldigt låg tröskel för att komma in. Det är viktigt, fortsätter Nathalie Söderberg.
”Symptom på samma sjukdom”
Araia Ghirmai Sebhatu från Black Coffee, en afrikansvensk, antirasistisk och feministisk organisation och fikarörelse, deltog i ett av panelsamtalen. Han är väldigt nöjd med helgen.
– Det är ett fantastiskt bra initiativ. Att sätta upp en massa folkrörelser, organisationer och gräsrotsrörelser som jobbar med olika sakfrågor, men i det stora hela se hur de här frågorna egentligen hör samman. Att det är olika symptom på en och samma sjukdom. Vi måste påminna oss själva om ett socialt löfte och vända oss till varandra, lyfta varandras frågor tillsammans. Det är bråttom nu, både inför valrörelsen och vart Europa och Sverige är på väg med fascismen, högerpopulismen och den nyliberala politiken som har visat sig vara katastrofal och ökar på klassklyftorna, säger han.
Arrangören Linton Kennegård är också nöjd med konferensen.
– Jag förväntade mig att det skulle bli bra, och det blev det verkligen. Det bästa är att folk har varit så engagerade. Vi hoppas att det blir en fortsättning nästa år också, säger han.