Stadsdelar som Husby, Rinkeby och Tensta är omdiskuterade och omskrivna i medierna, ofta med en negativ klang.
Som ett av många steg för att göra något konstruktivt av debatten ordnade ABF Stockholm förra lördagen en heldag på Rinkeby Folkets Hus under namnet Demokratiforum Järva. Mycket fokus under dagen låg på framtiden, att försöka hitta lösningar i stället för att bara se problem.
– Alla demokratiska beslut blir bäst om de förankras underifrån. Det finns en stor organisering och många som sliter för att göra bra saker i orten, men de behöver synliggöras för att kunna inspirera andra, säger arrangören Seluah Alsaati från ABF Stockholm.
”Skev och orättvis mediebild”
Drygt 300 besökare kom till Rinkeby Folkets Hus för att lyssna på – och delta i – de olika panelsamtalen. En av de mest engagerande debatterna handlade om just mediebilden av förorten som många uppfattar som skev och orättvis.
– Man stigmatiserar förorten och ägnar sig åt pajkastning i media. Det blir aldrig någon nyanserad debatt, sade Ailin Moaf Mirlashari, från bland annat Streetgäris och Nyhetsbyrån i Tensta konsthall.
Husbybon och medieprofilen Evyn Redar var en av deltagarna i panelen om ”Orten i media”, där en av frågorna handlade om att kvinnor i förorten ofta beskrivs som utsatta.
– Jag kan inte ta ifrån någon annan människa sina erfarenheter. Jag vet att vissa känner sig otrygga i Husby, men jag själv har alltid känt mig trygg där. Jag känner mig mycket mer otrygg inne i stan. Kvinnor är utsatta överallt. Vi lever i ett patriarkalt samhälle. Det är inget som är specifikt för orten, det handlar om kvinnoförtryck, sade Evyn Redar.
Under ett annat samtal delade lokalpolitiker, däribland socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) och bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) scenen med fyra tonårskillar från Järvaområdet för att diskutera framtidsfrågor.
– Det är första gången jag har sett ungdomar på scen samtidigt som politiker, på lika villkor, säger Seluah Alsaati.
Berättade om sin verklighet
Ungdomarna berättade om sin verklighet. Att de inte har någonstans att vara för att fritidsgården stänger, att de bor trångt och att resultaten i skolan går ner.
Bland politikerna fanns även ordföranden för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Mia Päärni (S), som tidigare har bott i Tensta, men nu bor i Kista.
– Jag skulle inte vilja att mina barn växte upp här i dag, sade hon, till stor förvåning i publiken.
Efteråt fick hon förklara sig lite mer.
– Det var kanske klumpigt sagt. Jag menade att jag vill att Rinkeby ska bli en så bra stadsdel att alla ska vilja flytta hit. I dag är det inte så och det måste vi ändra på.
Skolan återkommande ämne
Skolan och alla dess utmaningar var ett ämne som återkom i flera samtal under dagen. Ishi Mohammed Abdulwahab Aidid från Rinkebys framtidskommité gick i Rinkebyskolan för drygt tio år sedan.
– Då var det en bra skola med högt anseende. Nu är det bara 41 procent av niorna där som är behöriga till gymnasiet, sade han.
Mia Päärni menade att en viktig fråga är att barnen måste gå i förskolan från tidig ålder.
– För några år sedan gick bara ungefär hälften av barnen i Rinkeby i förskolan. Vi vill att fler ska lämna sina barn dit, det är viktigt inte minst för språkinlärning och ordförråd.
Även den grova kriminaliteten togs upp under rubriken ”Lägg ner ditt vapen”. Sedan i somras har nio personer dödats i Järvaområdet, varav fyra tonåringar, berättade Dejan Stankovic, chef för Rinkeby-Tensta preventionsenhet som bland annat ansvarar för fältassistenter och medborgarvärdar.
– Det är extrema siffror, men man ska inte demonisera förorten. En stor del av brotten begås av en liten grupp och räknar man per capita begås det fler brott inne i city än här. Vi jobbar med de här frågorna dagligen, om hur vi ska stoppa våldet och förebygga alla sorters antisocialt beteende som kriminalitet och missbruk. Det stora problemet är bristen på tillit, sa Dejan Stankovic.
– Det finns många förebilder och bra eldsjälar här i orten. De måste synas mer, sade Hagi Faraah från Järva föräldraallians och fick dagens kanske största applåd av publiken.
Avslutades med poesi och musik
Efter ett samtal om idrottsrörelsens viktiga roll som brobyggare och meningsfull aktivitet i området avslutades kvällen med poesi och musik. Sist av alla upp på scenen var Rinkebys senaste superstjärna Cherrie som fick hela Folkets Hus att koka av glädje och framtidstro.
– Det här är ett jättebra initiativ. Jag hoppas det blir återkommande. Det får folk att mötas och prata med varandra. Det bygger broar och skapar direktdemokrati, sammanfattade 19-åriga Husbybon Bana Bisrat dagen.
”Väldigt nöjd med dagen”
Seluah Alsaati hoppas också på en fortsättning.
– Jag är väldigt nöjd med dagen. Vi har börjat diskutera former för att göra det mer kontinuerligt. Och jag vet att ungdomsgruppen Rinkebys Framtid redan har haft ett möte för att mobilisera sig i kraven på någonstans att vara nu när deras fritidsgård är stängd för renovering.