Hundratals elever har fått en ofullständig utbildning hos skandalkoncernen
Thorenskolan i Malmö är en av de skolor som granskats av Skolinspektionen.
Bild: Johan Nilsson/TT
Dagens ETC
Hundratals elever har fått en ofullständig utbildning. Det står klart när Skolinspektionen granskat Thorens skolor. Två skolor förlorar sina tillstånd men fortfarande får Thorengruppen driva skolor i ett fyrtiotal kommuner.
– Jag kan inte säga så mycket annat än att vi får se, säger Agneta Broberg, regionchef på Skolinspektionen, om skolornas framtid.
En majoritet av eleverna har inte blivit godkända i matematik. Enligt lärarna är undervisningsgrupperna för stora och för många elever behöver hjälp. Snittet för antalet elever per lärare på Thorenskolan i Solna är 20. Samma snitt för för hela riket är 12,2. Det finns inte anpassade lektionssalar på Thoren Business School i Stockholm. Det saknas dragskåp och säker förvaring för kemikalier och därför har det inte blivit några laborationer i kemi. Eleverna har bara fått läsa teori. Det finns också en lång lista över ämnen där eleverna inte fått det antal undervisningstimmar som de har rätt till. I till exempel fysik bara hälften av den beslutade undervisningstiden. I svenska bara två tredjedelar.
På el- och energiprogrammet på Thorenskolan i Malmö har elever gått miste om arbetsplatsförlagd utbildning, en viktig del av det yrkesförberedande programmet. Några elever har inte fått någon plats alls. Andra har gjort sin arbetsplatsförlagda utbildning hemifrån. Ytterligare andra elever har varit på dansskolor, gamingcaféer och förskolor som inte kunnat erbjuda dem någon praktik i just el och energi.
Det här är bara några exempel plockade från de rapporter som Skolinspektionen skrivit efter besök på skolorna.
”Vi är djupt bedrövade över den uppkomna situationen", skriver Thorengruppen AB i en kommentar.
”Bristerna utgör ett allvarligt missförhållande”, skriver Skolinspektionen.
I veckan tog Skolinspektionen beslut om att Thoren Business School i Solna förlorar sitt tillstånd att bedriva gymnasieskola helt och hållet. I Malmö dras tillståndet in för el- och energiprogrammet. Över 400 elever måste nu hitta en annan skola. Dessutom ska Thoren Business School i Stockholm betala ett vite på en miljon kronor om inte bristerna har rättats till före den 3 november.
Får inte starta nya skolor
I oktober förra året meddelade Skolinspektionen att Thorengruppen stoppas från att starta fler friskolor på grund av att bristerna på de redan befintliga skolorna är så stora. Då hade det till exempel framkommit att på Thorens grundskola i Älmhult hade eleverna inte fått någon geografiundervisning på två år. Skolan i Älmhult har nu lagts ned. Thorengruppens 28 ansökningar om att starta nya skolor kommer alltså inte att hanteras. Samtidigt finns det Thorenskolor i ett fyrtiotal kommuner som kommer att ta emot nya elever när terminen drar igång i höst.
– Vi har pågående tillsyn i nio olika skolor. Det är ett stort antal. Sen har vi också skolor som vi har startat tillsyn på och som vi ska fatta beslut om. Innan vi är klara med dem så tittar vi inte på de övergripande frågorna, säger Agneta Borberg, regionchef på Skolinspektionens region norr.
Det finns nog många kommuner i Sverige som är oroliga för att samma sak ska hända med Thorenskolorna där som i Solna, Älmhult och Malmö. Vad kan du säga till dem?
– Ja, jag kan inte säga så mycket till dem. Eftersom jag inte kan förutspå vad de här besluten kommer att landa i. Vi får se.
Flera elever på de berörda skolorna har inte fått den undervisning de har rätt till och har i många fall inte fått fullständiga betyg. Har ni de verktyg ni behöver för att agera tillräckligt snabbt för att skydda eleverna?
– Vi har en ny lagstiftning som ger oss lite skarpare verktyg vid upprepade brister. I fallet med skolan i Solna lutar vi oss mot den för att återkalla tillståndet när vi upptäckte nya brister. Vi behöver avvakta och se tillämpningen av den här lagstiftningen innan jag kan säga om vi skulle behöva fler verktyg, säger Agneta Broberg.
Den nya lagen trädde i kraft för ett år sedan och innebär att om en skola får nya allvarliga brister inom två år från att Skolinspektionen påpekat andra brister, har Skolinspektionen rätt att återkalla tillståndet för en skola. Det är första gången som Skolinspektionen använder sig av den nya lagen.
Thorengruppen har valt att överklaga besluten för både skolan i Solna och i Malmö. Koncernen begär också inhibition av beslutet i avvaktan på Förvaltningsrättens dom och skriver att den hoppas att verksamheten ska kunna pågå som vanligt.
Dagens ETC har kontaktat Thorengruppens ledning för att få ett svar på hur de stora brister som Skolinspektionen påtalar har kunnat uppstå. Koncernens utbildningschef Håkan Wallengren svarar i ett mejl att han vill avvakta den rättsliga prövningen.