Anders Östvall, operativ samordnare för sektionen som arbetar med brott i nära relationer i Stockholm city, säger att 269 barn just nu är registrerade som målsägande i barnfridsärenden och väntar på att bli förhörda. Man har medvetet väntat med att hålla förhören tills sommarlovet tagit slut.
– Man vill hämta från skolorna och därför har man väntat på att de ska dra igång, säger han.
Samtidigt som polisen nu börjar beta av förhören flaggar förundersökningsledare för att det behoven av att hålla barnförhör ser ut att öka ytterligare, enligt Anders Östvall.
– Vi visste redan innan att vi måste prioritera om det kommer det in många ärenden. Vissa mindre prioriterade brottskategorier kan få vänta. Det kan gälla ofredanden eller andra typer av brott som ringa misshandel, säger Anders Östvall.
Koppla in stöd
För att en person ska kunna fällas för barnfridsbrott krävs det i princip att den person som utsatts för grundbrottet vill medverka i polisutredningen och berätta om vad som hänt. Det skrev Dagens ETC om igår. I de allra flera fall handlar det om barnets mamma som blivit slagen av pappan inför barnet.
Hur jobbar ni för att få utsatta kvinnor att medverka i polisutredningar?
– Mycket handlar om psykiskt stöd. Även om mannen kanske inte bor kvar, om vi pratar man och kvinna, så är kvinnan så psykiskt slutkörd att hon inte orkar. Då försöker vi hitta det stöd som finns, säger Anders Östvall.
Kan öppnas på nytt
Han berättar att polisen i city har startat ett projekt för att arbeta förebyggande mot våld i relationer, och där ingår också att stötta de som anmäler. En viktig del är att koppla in övriga samhällsresurser som skyddat boende, kvinnojourer, eller möjligheten att få skyddslarm från polisens personskyddsgrupp.
Han säger också att det måste få ta tid. Ofta krävs det flera samtal, och ibland kan ett ärendet läggas åt sidan i några veckor innan kvinnan tillfrågas igen om hon verkligen inte vill medverka.
– Vi informerar också om att det alltid går att återuppta ett ärende om det skulle läggas ned i brist på medverkan. De ska veta att de alltid kan komma tillbaka om situationen förändras, säger han.
Dagens ETC:s genomgång av de första domarna visar att förundersökningar i vissa fall varit så dåligt skötta att mannen gått fri. I ett ärende från Gävle informerades en kvinna aldrig om vikten av att utföra en kroppsundersökning efter en våldtäkt.
Hur ser era rutiner ut för att dokumentera skador?
– Kvinnan ska alltid tillfrågas om hon godkänner att vi hämtar ut journalanteckningar. Om polis i fält anträffar målsägande ska de fråga om de får dokumentera de skador de ser.
Görs det?
– Det kan säkert ha brustit. Sen är det svårt att avgöra vad det beror på. Just nu håller vi på med en utbildningsinsats mot yttre personal för att vi ska bli bättre på de här åtgärderna. Vi har sett ett behov av det. Sen måste jag säga att de senaste åren har vi sett en enorm förbättring, men vi kan alltid bli bättre.