Den 26 november tog vård- och omsorgsnämnden i Huddinge kommun beslut om att avveckla den kommunala hemtjänsten. Det motiverades av det borgerliga minoritetsstyret i kommunen med att verksamheten inte var tillräckligt lönsam.
Nu har dock flera oppositionspolitiker – Nujin Alacabek Darwich (V), Sara Heelge Vikmång, Kamile Ünver och Rasmus Lenefors (S) samt Anders Lönroth (MP) – och därtill privatpersonen Hans Söderström, 77, valt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. I överklagandet har man begärt att kommunens redan fattade beslut inte ska träda i kraft förrän Förvaltningsrätten har kommit med sin dom i ärendet. Det har fått gehör från Förvaltningsrätten, som motiverar sitt beslut att skjuta upp verkställandet av vård- och omsorgsnämndens beslut så här: ”Förvaltningsrätten bedömer att beslutet påverkar enskilda brukare på ett sådant sätt att de, om det verkställs, kan åsamkas en beaktansvärd skada”.
Engagerad medborgare
Dagens ETC träffar Hans Söderström på trappen utanför villan i Huddinge.
– I DN:s artikel blev jag bryskt sammanslagen med representanterna från den politiska oppositionen, men jag är gammal journalist och har för opartiskhetens skull aldrig varit ansluten till något parti. Däremot har jag alltid varit politiskt intresserad och engagerad i lokala frågor som påverkar oss medborgare, säger han.
Att den kommunala hemtjänsten i Huddinge har gått back tycker Hans Söderström inte alls är särskilt underligt.
– Det är ganska självklart att den inte kan bli lönsam om den inte får tillräckliga resurser i kommunens budget. År efter år har löner och andra kostnader ökat, men kommunen har inte skjutit till mer kapital. Att möjligheten till lönsamhet omintetgörs då är väl knappast något att förvånas över.
Själv är han inte beroende av hemtjänst för att klara av sin dagliga vardag, men flera av hans nära anhöriga är det.
– Det pratas mycket om valfrihet från den borgerliga kommunledningen här i Huddinge, men om man måste välja en privat aktör fast man inte vill det, var finns valfriheten då?
En annan fråga som bekymrar honom är kvalitetsaspekten i samhällsservicen.
– Det finns ju flera andra kommunala verksamheter som kan få samma svårigheter om man inte får täckning för sina kostnadsökningar, skolan till exempel. Jag ser en fara i det här, om ett för stort fokus på vinst gör att personalen inte får möjlighet till att göra ett bra jobb, säger Hans Söderström.