BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi får fler remisser från primärvården och vi får tillbaka fler provsvar där vi kan konstatera att det rör sig om den allvarliga formen av hudcancer, malignt melanom, säger Sara Prosén, specialistläkare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.
Numera träffar Sara Prosén personer som är drabbade av malignt melanom varje vecka, nya fall kommer in till kliniken hela tiden. Men så såg det inte ut när Sara Prosén började arbeta på hudkliniken 2010.
– När jag började här var det ovanligt att upptäcka malignt melanom hos en patient. Men nu märks ökningen som syns i siffrorna här i vår vardag, säger hon.
Mycket mänskligt lidande
Och just nu finns det inget som tyder på en avmattning.
– Även om vi har fått bättre behandlingsmetoder och prognoserna ser bättre ut än för tio år sedan, så innebär hudcancer mycket mänskligt lidande och oro. Att hudcancer ökar i den här takten är allvarligt för folkhälsan, säger Sara Prosén.
Det är fler som drabbas av hudcancer i södra och västra Sverige än i norra Norrland, därför kan bostadsort påverka risken att drabbas, liksom UV-exponeringen. Men det är fortfarande avgörande hur vi själva beter oss i solen, och hur mycket solljus som vi utsätter kroppen för.
– Solljus är den största riskfaktorn. En ljus hudtyp eller om man har många födelsemärken är också riskfaktorer, säger Sara Prosén.
Fler män drabbas
De senaste åren har fler män än kvinnor drabbats i Örebro län. Någon bra förklaring till varför det är så finns inte, men Sara Prosén säger att det är viktigt att inse i vilka situationer som man utsätter sig för en risk.
– Det är inte bara när man sitter i en solstol eller ligger på en strand som man utsätter sig för sol. Spelar man golf en hel dag får man också mycket sol på sig, eller om man går omkring med bar överkropp, säger hon.
Det är fler högutbildade än lågutbildade som drabbas av hudcancer enligt siffror från Socialstyrelsen. Men hudcancerpatienter med låg utbildning dör i större utsträckning än patienter med hög utbildning, enligt en rapport som Cancerfonden har gjort.
Skillnaden beror på att cancern upptäcktes senare på de lågutbildade. Det visar hur viktigt det är att söka hjälp i tid om man upptäcker en hudförändring.
– Ser man att ett födelsemärke ändrar sig i färg eller form, eller om man har hudförändringar som kliar eller blöder tycker jag att man ska kontrollera det direkt. Om cancern är i ett tidigt skede när vi upptäcker den så har det stor betydelse för behandlingen, säger Sara Prosén.
Skydd mot solen
Det går att minska antalet personer som drabbas av hudcancer om fler blir medvetna om riskerna.
– I Australien har myndigheterna arbetat mycket mer preventivt i många år. De har satsat på att ha skuggiga platser på lekplatser och förskolor, och rekommenderar befolkningen att ha hatt och kläder som skyddar. Vi har mycket att lära av dem. Här i norr längtar vi så mycket efter solen. Vi är så soltörstande att vi inte tänker på att skydda oss, säger hon.
Att vara utomhus och röra på sig är viktigt för hälsan, därför ska vi inte låsa in oss så fort solen visar sig, men det är bra att hålla koll på SMHI:s UV-index och inte glömma bort solkräm eller skyddskläder även utanför badstranden.
– Det är viktigt att få en känsla för vad som är en lagom dos med sol. Och undvik att bränna dig i solen eller sola solarium, säger Sara Prosén.