Antalet nya fall av hudcancertypen malignt melanom har fördubblats de senaste femton åren i Västra Götalands län, och trenden på riksnivå följer samma mönster. Enligt John Paoli, överläkare och docent på Sahlgrenska universitetssjukhus hudklinik, har läkarna anat den här trenden de sista två decennierna, då antalet fall ökat sakta men säkert varje år. Enligt honom kan det bero på en rad olika faktorer, som att befolkningen blir äldre och därmed hinner få sjukdomen, samt att läkarna blir bättre på att diagnostisera sjukdomen.
– Sen kan det mycket väl finnas en sann ökning, eftersom vi har solat som vi gjort de senaste 40 till 50 åren. Det är egentligen först nu som allmänbefolkningen har insett hur farligt det är med för mycket sol, säger han.
Sverige ligger bland de högsta
Men en sommar med många timmar i solen orsakar på egen hand inte cancer,
– Melanom orsakas av mängder genetiska skador som solen orsakar under många år, varje brännskada ökar antalet mutationer i cellerna och så plötsligt så har det nått en gräns. Det är inte sommarens sol som är boven, utan det är den och förra sommarens, solsemesterns och barndomens skador, säger John Paoli.
Han tillägger att det också handlar om genetik, immunförsvar och en rad andra faktorer. Kombinationen att många är bleka och att svenskarna vänder sig mot solen eller flyr till varmare breddgrader så snart tillfälle ges, gör att Sverige ligger bland de länder som har absolut flest fall malignt melanom enligt statistiken.
– Vi är mycket utomhus, det är mycket segling och mycket golf. Så fort vi får chansen så åker vi iväg. Vi är helt soltokiga, så är det tyvärr, säger John Paoli.
Forskningar har gått framåt
Prognosen för de som upptäckt cellförändringarna efter att cancern börjat sprida sig har tidigare varit mörk. Men forskningen har gått framåt och för ungefär fem år sedan började behandling med immunterapi ge resultat och andelen överlevande ökade avsevärt.
– Det är fantastiskt egentligen. Jag känner onkologer som behandlat patienter som har spridd sjukdom och där man förr i tiden inte hade något att erbjuda, alla bara dog. Så plötsligt när immunterapin kom så ser man en ökad överlevnad. Det är fantastiska framsteg de senaste fem åren, säger John Paoli.
Personer med malignt melanom behandlas vanligtvis med immunterapi, men behandlingen biter inte på en andel av patienterna. Därför är det viktigt att hudförändringarna upptäcks i ett tidigt skede, gärna innan det sprids till andra organ. Första steget är att gå till en vårdcentral där en första bedömning görs, antingen kan de direkt avfärda fara eller så skickar de en remiss till en hudklinik. Läkarna börjar nu sakta men säkert också kunna ta bild på misstänkta hudfläckar och skicka till specialister, som då kan skicka ett svar tillbaka inom ungefär en vecka.
De som remitteras till Sahlgrenska kan tyvärr få vänta i ett antal månader.
– Om man har något som är klart misstänkt då kommer man in inom en vecka, då går det snabbt som ögat. De som får vänta är de lägre prioriterade fallen, där man har väldigt låg eller ingen misstanke, säger John Paoli.
Vad är malignt melanom?
Mutationer i hudens celler som uppstår efter brännskador från solen. Malignt melanom är vanligast på bröstet, benen och ryggen. Cancern kan sprida sig till andra delar av kroppen om den inte behandlas. Genomsnittsåldern för diagnos är 57 år för kvinnor och 69 år för män, men det förekommer i alla åldrar.
Vart kan jag vända mig?
Till din vårdcentral. Alla är skrivna på en vårdcentral, men har rätt att lista om sig. Närhälsan är regionens vårdcentraler, men det finns även privata att välja bland. Vårdcentralens läkare kan sedan skicka dig vidare till specialist eller hudklinik.
När ska jag söka hjälp?
Vid osäkerhet så kontakta vårdcentralen, men det finns några saker att hålla utkik efter. Om födelsemärket blir ett sår, växer eller ändrar form, ändrar färg eller blir flammig eller börjar klia och blöda.
Kan malignt melanom botas?
Mellan 80 och 85 procent av alla patienter med malignt melanom botas, då cancern upptäcks tidigt och kan opereras bort innan den sprids. Men det är den hudcancerform som mest sannolikt bildar metastaser, det vill säga sprids. Har cancern spridits beror behandlingen på till vilka andra organ den spridits till, handlar det exempelvis om lymfkörtlar så kan de opereras bort. Men cancern behandlas vanligtvis med immunterapi som stärker immunförsvaret eller attackerar cancerceller.
Finns det olika typer av hudcancer?
Ja. Det finns tre typer, utöver malignt melanom finns även Skivepitelcancer och Basalcellscancer. Skivepitelcancer kan uppstå, precis som melanom, efter mycket tid i solen. Och tar sig i uttryck i form av en knuta eller fläck på huden. Basalcellscancern bildar tumörer, men sprider sig oftast inte i kroppen.
Källa: Närhälsan, Vårdguiden, Cancerfonden