I en debattartikel i GP förra veckan skrev RFSL-avdelningar i Göteborg, Sjuhärad och Skaraborg om en samordnad nazistisk blockad av föreningarnas lokaler som skedde i mars. Även RFSL Halmstad och ett hbtq-kafé i Uddevalla utsattes. Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som låg bakom händelsen, satte upp kedjor och avspärrningstejp utanför lokalerna tillsammans med ett brev om att ”ni kommer ställas till svars för era brott mot folket”.
– Formen och innehållet för kampanjen är något de använt i tidigare sammanhang. Det är tydligt att det är genomtänkt, planerat och koordinerat. Att de genomför det här på fem olika ställen samtidigt visar på en granska hög grad av organisering, säger Andreas Hernbo, ordförande för RFSL Göteborg.
Ny förundersökning
På en av årets första pridefestivaler, i Tranemo förra veckan, möttes deltagarna av en docka i människostorlek, upphängd i ett träd med en snara runt halsen, en prideflagga i handen och en skylt där det stod ”pedofil”. Enligt NMR:s mediesajt Nordfront var det ”autonoma nazister” som låg bakom dockan. Förundersökningen lades först ner på grund av vad polisen bedömde som brist på bevis, men myndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp har nu plockat upp bollen och ska inleda en ny förundersökning.
– Kunskapen och kompetensen kring hatbrott är ganska låg inom polisen, många har svårt att se våra behov. Även om kompetensen finns samlad i en hatbrottsgrupp är det ett problem om den inte når ut till olika enheter, säger Andreas Hernbo som samtidigt vill understryka att han uppfattar att det finns en vilja inom polisen att hantera hatbrott.
Gott samarbete
Trots den senaste tidens händelser finns det inte någon förhöjd hotbild mot West Pride, som invigs idag, berättar festivalens styrelseordförande Tasso Stafilidis. Festivalen har ett gott samarbete med polisen, anser han.
Både Tasso Stafilidis och Andreas Hernbo tycker att Göteborg utmärker sig som en stad där hbtq-personers rättigheter står sig starka.
– Den största bidragande processen är att det har genomförts en utredning av hbtq-personers livsvillkor i staden och att man tagit fram en handlingsplan för att bemöta våra behov på olika sätt. Processen har varit gediget underbyggd, säger Andreas Hernberg.
Tasso Stafilidis anser också att den årliga upphissningen av regnbågsflaggor över hela staden inför prideveckan har haft en stark påverkan.
– Det är den enda staden i Sverige som flaggar i så stor omfattning, säger han och berättar att han märkt av en attitydförändring. I början var det hel del kritik mot flaggningen, för att sedan bli en allmänt accepterad företeelse.
Lagar tillräckliga
Båda poängterar också att rättsväsendet och politiker såväl som övriga samhället måste stå upp för hbtq-personers rättigheter. De lagar som redan finns är tillräckliga för att komma åt de högerextremistiska hot som hbtq-rörelsen möter, men då gäller det att de används, menar Andreas Hernbo.
För de individer som inte själva är hbtq-personer men som vill ge sitt stöd erbjuder de kommande dagarna ett utmärkt tillfälle för det, anser Tasso Stafilidis.
– Det bästa stödet de kan ge är genom att delta i West Pride och gå med i paraden.