När vi bytte regering i höstas lovade Margot Wallström att hon skulle prioritera kvinnor, fred och säkerhet i utrikespolitiken. Sedan dess har Sverige erkänt staten Palestina – och satt bollen i rullning i andra länder – och avslutat ett samarbete med Saudiarabien.
– Det är oerhört viktigt att en regering går i spetsen som Sverige har gjort, säger tidigare S-ministern och diplomaten Pierre Schori.
Kvinnor, fred och säkerhet
Han pekar på FN:s säkerhetsråds resolution 1325, som antogs år 2000 och handlar om kvinnor, fred och säkerhet. Bland annat säger resolutionen att ett jämställdhetsperspektiv är ytterst angeläget i fredsbevarande insatser och att kvinnors deltagande i fredsprocesser ska framhävas.
– Det är viktigt att visa att resolutionen är på allvar.
Och vi behöver inte ens lämna Saudidebatten för att förstå hur viktigt det är med ett jämställdhetsperspektiv i utrikespolitiken, säger Schori.
– Att det behövs feministisk utrikespolitik har bevisats med all önskvärd tydlighet av männen i Saudiarabien och näringslivet och presskåren i Sverige.
Kritiken har så klart varit högljudd från alla de källorna, men Pierre Schori gråter inte för det.
– Utrikespolitiken är tillbaka i politiken – halleluja!
”Blir en utmaning”
Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds- och skiljedomsföreningen, är inte övertygad om att regeringens utrikespolitik markerar början på någonting nytt – ännu. Men hon säger att det är väldigt viktigt och glädjande att Saudiavtalet sades upp och att just Saudiarabiens kritik mot Sverige är väntad.
– Sen finns det ju en röd tråd även från kritikerna i Sverige. De flesta aktörerna representerar någon form av traditionell syn på säkerhet, näringslivet och mänskliga rättigheter. Det är saudiska kungahuset, före detta utrikesminister Carl Bildt, näringslivsrepresentanter och Dagens Industris ledarsida som är upprörda. Men kritiken är oförtjänt. Världen över har människorättsaktivister uttryckt sitt tack till Margot Wallström – det i sig en fingervisning om vad som skiljer en feministisk utrikespolitik från en traditionell sådan.
Nu ser Åkerström fram emot den ”inventering” av politiken ur feministiskt perspektiv som Margot Wallström har sagt behövs.
– Det kommer att bli en utmaning att se till att detta perspektiv får genomslag i Sveriges relationer och politik i praktiken. Hur ser t.ex. en ”feministisk säkerhetspolitik” och en ”feministisk försvarspolitik” ut? Det är intressanta och nödvändiga diskussioner att föra.
"Väldigt provocerande"
Ylva Bergman, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, är hoppfull inför idén om en feministisk utrikespolitik, säger hon till Dagens ETC.
– Det är nytt och givetvis väldigt provocerande för länder med en patriarkal syn, det är väldigt hoppfullt och stärkande för alla kvinnorättsaktivister.
Bergman säger att vi ser en antifeministisk backlash i världen, bland annat i de nationalistiska rörelsernas framfart i Europa och växande terrorgrupper som Islamiska staten.
– Jag hoppas verkligen att det här kan vara starten på någonting nytt. Samtidigt ska man vara medveten om att vi är ganska ensamma med den feministiska utrikespolitiken även om det finns mycket stöd på marken. Margot Wallström måste nu också hitta några som kan stödja henne på högre nivå.
Att arbeta för fred har börjat ses som orealistiskt, naivt och töntigt, säger Bergman.
– Men när har vapenhandel någonsin lett framåt? Har vi blivit vana vid våldet? Det pågår enorma övergrepp mot människor runtom i världen – är ekonomiskt välstånd viktigare?
Visst kan vi kritisera den jämställdhet vi har i Sverige, säger Ylva Bergman, men den är också imponerande för många.
– Den är också jätteprovocerande, det finns ett slags uppfattning bland en del att mannen tappar sin potens när feminismen tar över, och att det är synd om männen i Sverige. Samtidigt finns ett stort stöd för feministisk utrikespolitik, det kommer bara inte nödvändigtvis från de som hörs mest.
I längden tycker hon att målet bör vara nedrustning, men den är ett dilemma för regeringen eftersom Socialdemokraterna länge har arbetat med vapenexport.
– Det är svårt att förena feministisk utrikespolitik med beväpning av länder som slår ned på mänskliga rättigheter och kvinnorätt.
– Jag tycker att det här är oerhört modigt och tufft av Margot Wallström. Det är klart vi måste värna handel och säkra Sveriges ekonomi, men måste pengarna komma från vapen?
Så har det avbrutna Saudiavtalet kommenterats:
”Som företag har vi ett ansvar att säkerställa att våra verksamheter följer lagar och regler följs, samt att mänskliga rättigheter respekteras.”
31 näringslivstoppar skrev under det Wallenbergkomponerade DN debatt-brevet som argumenterade för att behålla Saudiavtalet. Men det var inte första gången näringslivet utövade sin makt för Saudiavtalets räkning – när avtalet förnyades för första gången 2010 kom beslutet trots att både FP och KD var emot det efter ett hemligt brev från Marcus Wallenberg.
”Det viktigaste just nu är att ta sig ur den här krisen innan den drabbar oss ännu mera och gör mer skada än den redan gjort.”
Före detta utrikesministern Carl Bildt var inte sen med att kritisera Wallströms agerande. Men i januari har han själv, på Twitter, skrivit att ”i landet finns fortfarande drag vi skulle beteckna som medeltid”.
”I en värld där långtifrån alla länder är rättsstater och demokratier kan man inte heller alltid välja vem som är ens samtalspart.”
M-ledaren Anna Kinberg Batra och Karin Enström (M) skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Sverige inte ska sticka ut så mycket och hålla sig till EU-linjen. Moderaterna har också KU-anmält Margot Wallström för uppsägandet av Saudiavtalet.
”Är det dödsstraff eller avrättningsmetoden vi inte tål? Eller diktaturen i sig?”
I en ledare i Dagens Industri uppmanar PM Nilsson Stefan Löfven att inte bli Irans agent och säger att logiken bakom en eventuell uppsägning i förlängningen kan leda till ett ifrågasättande av Sveriges handel med både Kina och USA.
”1996 var offentliga avrättningar vardag, i dag genomförs de undantagsvis.”
Torbjörn Kronander, vd för vårdföretaget Sectra, argumenterade i Dagens Industri för att att handeln med Saudiarabien inte ska störas.
”Det kommer uppfattas som att Sverige nu ensidigt stödjer den ena parten i konflikten mellan Israel och Palestina.”
FP-ledaren Jan Björklund var enormt missnöjd med Sveriges erkännande av Palestina.