BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det kan vara svårt att avgöra. Men det finns tecken att gå efter. Genom att våga ställa besvärliga frågor så tror jag att vi kan vara med och förhindra väldigt mycket, säger Mikaela Grundström, vd för Lidköpings Stadshotell.
Här på hotellet gick hela receptionspersonalen nyligen en utbildning i hur man förhindrar trafficking. Härnäst på tur står restaurang- och nattklubbpersonalen. Tidigare har det varit främst hotellkedjor i större städer, såsom Scandic, som arbetat aktivt mot sexhandeln. Men nu börjar även mindre hotell på landsorten haka på.
– Jag tror att det är viktigt att vi på landsbygden öppnar ögonen, för vi har större problem än vad vi tror. Det här problemen finns inte bara i storstäderna, säger Mikaela Grundström.
Se varningstecken
Utbildningen ordnas av organisationen Realstars och går ut på att lära sig se varningstecken för misstänkt prostitution, som mycket spring på rummet, att gästerna inte vill visa legitimation eller att en man bokar ett rum åt en kvinna som ska checka in i förväg.
– Problemet i vår bransch är att vi är alltid vana att finnas där för gästerna. Man säger aldrig nej till en gäst. Men vi som driver hotell får inte vara rädda för att ställa frågor. Det kan till exempel vara att fråga gästerna vad de ska göra här i Lidköping. Om man inte ens vet varför man besöker staden så kan det vara en varningssignal, säger Mikaela Grundström.
Utbildningen har lett till att hotellet nu infört en policy om att gästerna inte får ta med sig gäster upp på rummet efter klockan tio på kvällen utan att registrera dem i receptionen först. Det har också tagits fram en checklista med varningssignaler som personalen ska vara uppmärksam på. Nästa steg blir att lägga ut information på rummen och på nyckelkort för att visa gästerna att hotellet arbetar aktivt mot sexhandel.
– Vi som hotell har ett ansvar att göra vad vi kan för att försöka förhindra detta. Det här är ett brott. Vi kan ringa polisen, säger Mikaela Grundström.
Ökat engagemang
Under de senaste åren har allt fler hotell engagerat sig i frågan om prostitution och intresset växer för varje år. Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsenhet har under det senaste året utbildat anställda på ett 50-tal hotell i att motverka prostitution och trafficking. När Stockholmspolisen började arbeta med hotellen var inställningen annorlunda.
– Då var det många hotell som inte ville kännas vid problematiken. Nu ligger det i hotellens intresse. Det är ju så att prostitutionen drar med sig följdbrottslighet, som stölder och vapen. Sedan är det många som har ett offerperspektiv, det här är tjejer som är utsatta och man vill hjälpa dem, säger Simon Häggström till tidningen Hotellrevyn.