BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är närheten till kolonialbanan som gör att Malmö stad inom kort ska ta beslut om områdets framtid. Enligt den fördjupade översiktsplan som håller på att tas fram ska marken användas för att bygga bostäder och annat, något som har blivit aktuellt i och med att järnvägen ska öppnas för persontrafik med en station i närheten.
Stugor sedan 1930-talet
Koloniområdet anlades 1905 och är därmed ett av de äldsta i landet. Här finns en stuga som är byggd under 1880- eller 90-tal och som var med som visningshus på Baltiska utställningen. Många av de andra stugorna har legat här sedan 1930- och 1940-talet. På området är stugorna små och träden höga, där en av rariteterna är ett päronträd från 1920 som fortfarande bär frukt. Den låga standarden, då området saknar el, gör att den upprustning som präglar många av Malmös andra koloniområden aldrig har nått hit.
Den låg standarden till trots så är området ändå väl nyttjat.
– Många bor på gångavstånd och under sommaren är de här dagligen, säger David Williams, som på sin tomt har en stuga som består av ett mycket litet rum och kök, samt en bod som används som snickeri.
Vill inte flytta till Bulltofta
De prunkande trädgårdarna vittnar om att många har lockats hit av ett intresse för odling. Om beslutet att säga upp kolonisterna kvarstår är därför kommunens erbjudande om att de kan få flytta till det som tidigare var Bulltofta flygfält illa valt.
– Ingen vet vad som finns i marken där. Det kan vara både olja och flygbränsle, så flyttar vi dit så följer inte jag med, säger Bertil Larsson, som har varit vid Lundavägen i 29 år och som har två välskötta tomter där.
Några stugor på det nuvarande området vittnar om att ägarna inte tror på ett bra slut och därför inte har skött upprustningen på ett tag. Men på området finns också något nyplanterat träd och en stuga som är under uppbyggnad.
Unga ägare ökar
För David Williams är kolonin en plats för både odling och trevlig grannkontakt.
– Här finns människor i alla åldrar, av alla nationaliteter och med alla möjliga olika sorters yrken, säger han.
Det som har hänt under senare år att andelen unga kolonistugeägare har ökat.
– Tidigare ägdes stugorna av gamla människor och när de sålde så var det andra äldre människor som tog över. Men så är det inte i dag. Nu är det unga människor som köper och som vill odla ekologiskt. Många av dem har inte bil och det här området ligger då bra till både för dem som kommer till fots, med cykel eller buss, säger David Williams.