VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– För två år sedan gjorde vi en liknande undersökning, vad vi såg då var ganska nedslående. Då utgick frågorna från hela yrkeslivet och vi tänkte att de här problemen har gått i perioder. När vi nu följde upp den har vi frågat om den senaste tvåårsperioden. Där har vi sett en skillnad, säger hon.
Stora variationer
Variationerna är stora mellan landets olika bibliotek. Det skiljer sig inte geografiskt eller mellan storstäder och landsbygd.
– Nej, vi ser inga skillnader. Vissa bibliotek har det jättelugnt och andra inte. Det beror nog på hur lokalsamhället ser ut, säger Stina Hamberg.
Undersökningen har också fått namnet ”Samhället speglar biblioteket”. Utifrån det synsättet borde Hällefors vara en lugn plats att bo på. Bibliotekssamordnare Inger Felldin, beskriver en arbetsmiljö med få komplikationer.
– Vi har sällan haft några problem här, det är ganska fredligt. Vi har inte haft några ungdomsgäng eller berusade, säger hon och tillägger att det enda som har utmärkt sig är ökningen av nyanlända 2015 och 2016. Det ledde till att avsevärt fler samlades på biblioteket. Nu har besöksantalet sjunkit igen.
– Då hade vi väldigt mycket folk. På så sätt blev det stökigare, men vi har inte tagit emot några hot. Det är ett litet samhälle. Det går inte att jämföra med storstäder.
Brottas med skadegörelse
I rapporten utmärker sig folk- och skolbiblioteken som arbetsplatser där personalen i växande grad brottas med skadegörelse och oro. En medverkande beskriver sin arbetsmiljö på gränsen till outhärdlig.
– ”Bibliotek är till för alla” är ett skämt i dag. Biblioteket tycks vara till för dem som stör och förstör. Vi ska vara föräldrar och socialarbetare.
I gymnasiets skolbibliotek i Lindesberg trivs tvärtom både personal och studerande.
– Överlag har vi en lugn och bra arbetsmiljö. Men så är det också något vi jobbar med, att det ska vara en studiemiljö i första hand. Blir det lite högljutt då säger vi till, och jag tror att många uppskattar det. Det är en arbetsplats både för oss och eleverna, säger bibliotekarien Annika Parbring.
Skolbiblioteket är inrymt i en byggnad mitt på skolområdet. Det är välbesökt och lite av ”hjärtat” på skolan, beskriver hon.
– Det är öppet alla dagar och vi försöker vara närvarande så mycket vi kan. Det är många lärare här också. Jag har jobbat här i fyra år och inte märkt av någon skadegörelse.
Att värna om demokratin är en av bibliotekens grundpelare. Biblioteken är en öppen arena dit alla är välkomna, oavsett om de använder bibliotekets tjänster eller inte. Det betyder också att samhällets sociala oro flyttar in på biblioteken. Förra året blev personal på Lindesbergs bibliotek hotad av en besökare som blev arg över en tillsägelse. Den anställde fick springa och ta skydd. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.
– Det har kommit många fler besökare de senaste åren, och vi hade en incident förra året. Samtidigt är biblioteket en öppen plats, säger Kristina Öster, kultur- och bibliotekschef, och menar att risken att något inträffar likväl finns på biblioteket som på andra öppna platser.
Om en besökare måste avhysas, vem har ansvaret?
– Det finns rutiner om hur personal ska förhålla sig om en hotfull situation uppstår. Man kan ta hjälp av vakter och självklart ska man ringa polis om något inträffar. På filialerna där det förekommer ensamarbete finns det larm.
Ökad bemanning och att ensamarbete inte ska förekomma är den förändring som landets bibliotekarier har högst på önskelistan. Ökad närvaro av vakter är ett annat önskemål. DIK ser allvarligt på medlemmarnas försämrade arbetsmiljö och kräver att arbetsgivarna tar sitt ansvar.
– Vi har ställt ett par krav där vi ser att medlemmarna efterfrågar förändring. De ska inte behöva jobba ensamma. Det är en resursfråga. Politikerna måste se till att biblioteken har resurser för att matcha en bra arbetsmiljö, säger Stina Hamberg.
Hon poängterar vikten av att arbetsplatsen har en handlingsplan där det framgår hur personalen ska hantera hotfulla situationer.
– Det ska man ta tag i innan det händer något. Det är viktigt att vara förberedd så att man vet hur man ska agera i en hotfull situation.