Nästa år är det valår och då väntar hårda politiska debatter och utspel. Även antalet hot mot politiker väntas öka – var sjätte politiker utsätts redan idag.
– Vi har utbildat våra förtroendevalda, säger Gert Kvick, säkerhetssamordnare på Jönköpings kommun.
Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som undersöker hur vanligt det är med hot mot våra politiker. I den senaste undersökningen förra året, då nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i riksdagen och fullmäktigeförsamlingar (kommuner, landsting- och regioner) tillfrågades, uppgav över 16 procent att de blivit utsatta för hot, våld eller olika former av trakasserier. Främst handlar det om trakasserier, men även rena hot förekom i en relativt stor utsträckning.
Mest drabbade var sverigedemokrater – nästan hälften uppgav att de utsatts. Lägst utsatthet hade politiker inom Centerpartiet, något fler än var tionde berättar om händelser. Nästa undersökning presenteras i maj nästa år.
Kommunalråd attackerades
Det finns lokala exempel på förtroendevalda som utsatts. SD-politiker har fått balkonger och husfasader nedklottrade, ”vi skiter i ditt överfallslarm” klottrade någon på SDU-ordförandens balkong. Ett uppmärksammat överfall skedde i april i år; kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) blev påhoppad och nedsparkad utanför sin bostad. Green fick inga allvarliga skador men blev skärrad.
Gert Kvick jobbade som polis i 34 år, innan han 2009 blev kommunens säkerhetssamordnare med bland annat ansvar för politikernas säkerhet. Alla hot och trakasserier mot politiker registreras och bokförs, berättar han. Det handlar om några fall om året. De grövsta resulterar i att polisen kopplas in.
– Jag har en sammanställning, den har jag gjort sedan jag började för fyra år sedan.
Dels för att veta hur stort problemet är, dels ha ett arbetsmaterial, berättar han.
– Vi har ett bra samarbete med polisen. Ibland kontaktar vi polisens personskydd, som jobbar med hotbilder mot bland annat poliser, säger Gert Kvick.
Förtroendevalda har fått utbildning i hur de ska agera om de utsätts. Reaktionen är individuell, vissa kan vifta bort det som en baksida av uppdraget, nåt ”man får tåla”. Vilket man inte ska göra, menar Gert Kvick.
– Det är därför vi uppmanar till att de kontaktar oss.
Hätsk ton vid val
Snart går vi in i 2014 och valrörelsen startar på allvar. Gert Kvick befarar att hoten och trakasserierna kommer att öka under valåret:
– Ja, det kan man ju faktiskt märka redan nu, att det redan är en hätsk ton. Och av erfarenhet vet man att det stegrar ju mer valet närmar sig. Det bör alla som jobbar med säkerhetsfrågor vara uppmärksamma på.