– Det som upprör mig mest är att ni inte verkar bry er om klimathotet alls. Ni struntar helt enkelt i den fråga människor verkar bry sig mest om och drar ner på miljösatsningarna.
Inför förra valet hade Ulf Kamne begränsad erfarenhet i Göteborgs politiska rum, men då Miljöpartiet fick mellan tio och elva procent så tilldelades han ett av nio mandat. Nu är han en period i fullmäktige rikare och säger att han har hört tonen hårdna och debatterna mellan partierna bli öppnare.
– Det är rörigare än jag har varit med om tidigare. Både på riksnivå och kommunalt, säger Ulf Kamne.
Populister ett problem
På riksnivå syftar han på Sverigedemokraternas roll, medan röran i Göteborg beror på att fler aktörer gjort sig hörda.
– Dels har vi Vägvalet, som driver en omöjlig fråga, och sen Demokraterna som driver samma omöjliga fråga. Det handlar om att stoppa Västlänken. De slår blå dunster i ögonen på folk. Det är möjligt i fantasin men inte i verkligheten.
Han tillägger att de statliga pengarna som nu går till Västlänken inte går att överföra till något annat, som han menar att de ”populistiska” partierna ger sken av.
– Alla populistiska partier är ett problem för demokratin, för de kommer med väldigt enkla svar på komplicerade frågor. Ta bort alla politiker, ta bort hälften av mötena, ta bort allt bara. De ska införa demokrati skriver de på sina affischer, det tycker jag är cyniskt och dåligt att skriva så.
GP/Sifos mätning visar att många kan tänka sig rösta på Demokraterna. Då måste de väl fylla ett behov?
– Martin Wannholt fyller ungefär samma kostym som Göran Johansson. Han är en stark man som styr och det finns många som gillar starka män som styr, tyvärr. ”Det är jag som bestämmer, här är vägen”. Det bekymrar mig, men det är bara att jobba vidare och tänka att fler människor vill faktiskt vara delaktiga och ta eget ansvar.
Barngrupper, byggen och klimatanpassning
Men har Miljöpartiet själva tagit det politiska ansvar Göteborgarna tilldelade dem för snart fyra år sedan? De har styrt tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ och har därmed varit med och utformat budgeten. De har haft ansvar för miljö, skola och stadsutveckling. Ulf Kamne nämner att de har skjutit till 800 miljoner kronor till skolan, minskat barngrupperna något och arbetat med klimatanpassningsåtgärder, samt kartläggningar av exempelvis skyfall. När det gäller stadsutvecklingen är han mest nöjd med byggtakten och antalet planerade bostäder, men även att de varit med och drivit fram stadsodlingar.
Till skillnad mot alliansen har de rödgröna partierna valt att släppa varsin budget, som ETC Göteborg har skrivit om tidigare. De ser det som ett sätt att visa vad de tar med sig till förhandlingsbordet om de hamnar i ett nytt samarbete.
– När vi sätter oss efter valet så spelar våra respektive storlekar in i vad vi får igenom för någonting, säger han och påpekar att det därför är svårt för väljarna att urskilja vad de enskilda allianspartierna står för.
Regeringssamarbete kostar
I SCB:s partisympatiundersökning förra månaden fick Miljöpartiet 4,3 procent på riksnivå, och inte heller lokalt förutspås de nå samma nivåer som vid förra valet.
– Det kostar Miljöpartiet att sitta som minoritet i en minoritetsregering. Jag tycker att det är värt det, eftersom vi genomfört mycket grön politik som inte hade hänt annars, säger Ulf Kamne.
Även lokalt?
– Vi är mycket starkare här och har varit med och styrt en längre period, i över 20 år, och det ger en annan startposition när man börjar förhandla. Det är större skillnad nu mellan riks och kommunen, det är mer miljöpartistiskt här och det får vi se som ett hälsotecken.
Fi hoppade av det rödgröna samarbetet förra året på grund av frågor kring ensamkommande. I det avseendet, och ett antal andra frågor kring exempelvis miljösatsningar och Burka songs, har inte heller Miljöpartiet och Socialdemokraterna varit överens. Ulf Kamne kan ändå se en fortsättning på samarbetet.
– I många fall så har vi ganska hårda diskussioner. Det är en del av att styra tillsammans, att man faktiskt brottar sig fram till en gemensam hållning.
Även inom partiet har det skett ett uppmärksammat avhopp, när trafiknämndens ordförande Henrik Munck lämnade under senvintern.
– Han är inte bekväm med miljöpartiets sätt att styra och samarbeta. Han vill ha ett mer tydligt styrande och mindre samverkan. Och då får man byta parti, säger Ulf Kamne.
Dörr öppen för koalitioner
Men kanske får han sätta sig vid förhandlingsbordet med Henrik Munck igen, men då som företrädare för olika partier. Miljöpartiet i Göteborg stänger dörren för samarbeten med Sverigedemokraterna, och ett vänstersamarbete är mer troligt än en överenskommelse med partier längre till höger. Men annars står dörren öppen för koalitioner.
– Då är frågan, hur stor blir alliansen och hur går det för Socialdemokraterna, hur går det för oss? Kommer Kristdemokraterna stanna i fullmäktige och kommer Centern in? Allt det där spelar roll när man ska pussla ihop ett styre.