Året som gått blev inte som Tina Morad hade tänkt sig. Istället för att fortstätta med sin masterutbildning blev hon en av dem som dag efter dag har stått på centralstationen i Stockholm för att ta emot flyktingar. Ett engagemang som kändes självklart. När situationen i Syrien blev allt värre kände statsvetarstudenten Tina Morad att hon inte bara kunde se på.
– Jag tänkte att jag skulle åka ned, att jag kunde hjälpa till på plats. Men sedan efterlystes hjälp här, människor skulle vara på centralen för att hjälpa flyktingar som kom dit och de behövde någon som talade arabiska. Jag gör ju det, och kände att om jag kan göra nytta här, då ska jag göra det, säger hon.
Sedan början av september har Tina Morad arbetat tillsammans med mängder av andra volontärer. De bildade organisationen Refugees Welcome Stockholm, där Tina Morad nu är talesperson. Under hösten har hon följt en utveckling som hon helst hade sluppit se. Kriget har eskalerat, fler och fler människor har tvingast fly. Men också, en utveckling där retoriken i såväl medier som hos politiker, har ändrats. Från fokus på att människor behöver hjälp, till ett perspektiv där det är Sverige som behöver hjälp. Sverige som inte klarar av att ta emot människorna på flykt. Sverige som är i kris.
– Man gjorde en 180-graders vändning. Plötsligt var problemet flyktingarna. Och sedan ledde det till realpolitik, till en politik som går emot allt som Sverige borde och brukade vara. Nu ska vi stänga våra gränser och göra det svårt för människor att komma hit, fast det inte är människorna som är problemet, utan snarare de slöa regelverket, systemen som gör att kompetenta människor inte får jobb, att det är för svårt att hitta bostäder. Ändå läggs skulden på flyktingarna.
Medier har ansvar
Hon hoppas att 2016 kommer att gå att summera på ett annat sätt. Att den hårda migrationspolitiken bara blir en kort parentes.
– Min största förhoppning är att politikerna lugnar ned sig, att de börjar titta på situationen med andra ögon. Med tanke på hur fort de ändrade åsikt i höstas tror jag inte att det är omöjligt. Men det hänger också på hur medierna rapporterar. De behöver ta ett ansvar och visa på de faktiska problemen i samhället, att det är strukturer som behöver förändras och inte flyktingpolitiken som behöver bli hårdare. Och att vi som land har ett ansvar. Människor flyr hit för att deras land ligger i ruiner.
Tina Morad önskar sig också att en förändrad syn leder till en förändrad politik. Att de senaste besluten om ökade id-krav, tillfälliga uppehållstillstånd och stopp för anhöriginvandring dras tillbaka.
– Tyvärr vågar jag inte tro på fred under 2016, konflikten är för komplex. Men jag hoppas att Sveriges regering vågar erkänna att de har tänkt helt fel, och att de rättar till de felen. Vi ska inte sänka oss till andra EU-länders nivå. Vi har alltid varit en humanitär förebild, vi borde kunna bli det igen.